Κωστής Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση - χορηγός της κυβέρνησης

Κωστής Χατζηδάκης: Η αντιπολίτευση - χορηγός της κυβέρνησης

Με διασκέδασε χθες μία ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με αποκαλούσε - προσέξτε, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- «απατεώνα» ο οποίος, αφού έλεγα ότι «δεν θα αυξηθεί το ρεύμα», τώρα λέω ότι προστατεύω το ωράριο των εργαζομένων. Διασκέδασα διότι, τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς, όταν τον αποκαλούν απατεώνα, αυτοί που έχουν το «πρωτάθλημα» του ψεύδους σε ολόκληρη την υφήλιο! Προφανώς, θα πρέπει να χρησιμοποιούν κάποιες άλλες λέξεις για τους αντιπάλους τους! 

Διασκέδασα, επίσης, διότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρακαλώ - βρήκε ως επιχείρημα να στραφεί εναντίον μου, μία δήλωσή μου του 2019 και μία άλλη του 2020. Δηλαδή, 1 χρόνο στη μία περίπτωση και 2 χρόνια στην άλλη, προτού φανεί στον ορίζοντα η διεθνής κρίση του φυσικού αερίου για τις τιμές του ρεύματος. Προφανώς, είχα κάνει αυτές τις δηλώσεις. Αλλά τις είχα κάνει με αφορμή την προσπάθεια διάσωσης της ΔΕΗ. Πού ζούσε αυτός ο άνθρωπος;! Δεν θυμάται ότι, πράγματι, τότε τα τιμολόγια δεν αυξήθηκαν; Και δεν έχει αντιληφθεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι αυξήσεις δεν οφείλονται στη διάσωση της ΔΕΗ, αλλά οφείλονται σε μία διεθνή κρίση και απασχολούν όλη την Ευρώπη;

Ακόμη περισσότερο διασκέδασα, διότι ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέει όσα λέει για την προστασία των εργαζομένων με αφορμή την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Μία μεταρρύθμιση δηλαδή στη βάση της οποία βρίσκεται σχετικό αίτημα της ΓΣΕΕ εδώ και χρόνια. Μεταρρύθμιση η οποία είναι εγγύηση για τον σεβασμό του ωραρίου και των υπερωριών των εργαζομένων. 

Με άλλα λόγια, μέσα σε μία πρόταση, ο εκπρόσωπος του κόμματος που διεκδικεί την κυβέρνηση, αποκαλεί «απατεώνα» έναν υπουργό, όταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το κόμμα του έχασε την κυβέρνηση, ήταν η ακατάσχετη ψευδολογία. Συνδέει παράλληλα την άνοδο των τιμών του ρεύματος - διεθνώς αλλά και στην Ευρώπη - με τη διάσωση της ΔΕΗ στην Ελλάδα το 2019. Μία διάσωση που πάντως, τότε, δεν επέφερε αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Και επιτίθεται στην κυβέρνηση για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που ήταν αίτημα των εργαζομένων! 

Όλα αυτά δείχνουν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανακάμψει. Διότι είναι ένα κόμμα τοξικό, αμετανόητο, εκτός πολιτικού τόπου και χρόνου! Όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα και με τις επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τη μία κρίση μετά την άλλη τα τελευταία χρόνια και, παρά ταύτα, διατηρεί ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και σε εκείνες που δημοσιεύονται σε μέσα φιλικά προς το ΣΥΡΙΖΑ. Πίσω από αυτές τις επιδόσεις, δεν είναι μόνο η αποτυχημένη - και καταδικασμένη - από την πλειοψηφία των πολιτών διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2015-2019.

Είναι και ότι το κόμμα αυτό δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτική. Διακατέχεται από ένα εισαγγελικό σύνδρομο - σάμπως κάποιους τους έχει δώσει το δικαίωμα να επιτιμούν όλους τους υπόλοιπους - αφού προηγουμένως έχουν κατοχυρώσει για τον εαυτό τους το αλάθητο. Και, κυρίως, δεν προσφέρει καμιά αξιόπιστη λύση. Συνεχίζει να παρουσιάζεται με τη συνταγή της περιόδου 2010-2014. Μόνο που πια οι περιστάσεις έχουν αλλάξει και κυρίως οι ίδιοι έχουν δοκιμαστεί στην εξουσία. Αμετανόητοι λοιπόν και τοξικοί, διεκδικούν νέα λαϊκή εντολή, αλλά παραμένουν κολλημένοι στο 20% έως 23%. 

Με τον ίδιο ακριβώς πολιτικό λόγο παρουσιάζονται και σε όλα ανεξαιρέτως τα θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εργασίας. Έναν τομέα που θεωρούν προνομιακό για τους ίδιους. Βρέξει - χιονίσει, εμφανίζουν την κυβέρνηση ως εχθρό των εργαζομένων. Και τη Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα που θέλει να χρησιμοποιήσει εργασιακές «γαλέρες» και «οδοστρωτήρες» για να «ισοπεδώσει» κάθε Έλληνα εργαζόμενο. Ανεξάρτητα από τα όποια μέτρα υιοθετεί η κυβέρνηση. Ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στην αγορά εργασίας!

Ενώ, εκείνοι λοιπόν μιλάνε με τις γνωστές «χαλασμένες κασέτες», εμείς απαντάμε στην πράξη. Απαντάμε με τη μείωση της ανεργίας από το 17,2% το καλοκαίρι του 2019, στο 12,2% τον περασμένο Μάρτιο. Απαντάμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7%. Απαντάμε με τον τριπλασιασμό του ρυθμού των προγραμμάτων της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και τη δημιουργία 50.000 νέων θέσεων εργασίας εν μέσω πανδημίας.

Με το νέο νόμο «Δουλειές Ξανά» που στηρίζει τους ανέργους να αναζητήσουν ενεργά εργασία. Με την επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής της ΔΥΠΑ με έμφαση στις ανάγκες των νέων. Με τον Προσωπικό Βοηθό και την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας για του ανάπηρους συμπολίτες μας. Με το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» και το πρόγραμμα δημιουργίας μονάδων παιδικής μέριμνας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις. Με τη δημιουργία νέων καναλιών επικοινωνίας και εξυπηρέτησης (με πρώτο το 1555) προκειμένου οι πολίτες να βρίσκουν άκρη στον ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ. Με την επιτάχυνση των αποφάσεων για την απονομή κυρίων συντάξεων κατά 83% το 2021 σε σχέση με το 2019. Με τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» και «fast track» για την περαιτέρω επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων.

Απαντάμε, πιο πρόσφατα, με την αναβάθμιση του ΕΡΓΑΝΗ και την έναρξη λειτουργίας του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, με την οποία μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ενός εργαλείου κοινωνικής δικαιοσύνης που θα αποτρέψει στην πράξη φαινόμενα υποδηλωμένης - αδήλωτης εργασίας και απλήρωτων υπερωριών. Ώστε κανείς να μην «κλέβει» τις ώρες δουλειάς του εργαζόμενου και να παρουσιάζει τα 8ωρα ως 4ωρα! 

Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε αλάθητοι. Και, σίγουρα, η αλαζονεία και αυταρέσκεια δεν είναι καλοί σύμβουλοι στην πολιτική. Κάθε μέρα πρέπει να παρατηρούμε τις εξελίξεις, επιχειρώντας να γινόμαστε καλύτεροι και πιο χρήσιμοι στην κοινωνία. Ωστόσο, όταν έχουμε απέναντί μας μία τέτοια αξιωματική αντιπολίτευση, από μία κομματική σκοπιά, δεν μπορούμε παρά να είμαστε ικανοποιημένοι. Διότι, με τον ακραία επιθετικό λόγο που χρησιμοποιεί και την ακατάσχετη ψευδολογία, ουσιαστικά «επιδοτεί» πολιτικά την κυβέρνηση, στις συγκρίσεις που γίνονται μεταξύ των δύο τουλάχιστον βασικών «παικτών» στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που περιγράφω είναι θετικό για τη Δημοκρατία. Διότι στη Δημοκρατία θα πρέπει να υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαρές, εναλλακτικές επιλογές για τους πολίτες. Και ο ΣΥΡΙΖΑ, με την πολιτική που ακολουθεί, αυτό - ακυρώνεται. Από μία κομματική σκοπιά, πάντως, δεν μπορώ παρά να αναγνωρίσω ότι είναι χορηγοί μας. Και τους ευχαριστούμε πολύ!