Κοστέλο και Ρέγκλινγκ συμφωνούν με το σχέδιο Πισσαρίδη

Κοστέλο και Ρέγκλινγκ συμφωνούν με το σχέδιο Πισσαρίδη

H πανδημία προσέθεσε μία επιπλέον πίεση για την ελληνική οικονομία ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα επηρεάζεται ιδιαίτερα εξαιτίας του τουριστικού κλάδου η συμβολή του οποίου είναι καθοριστική στην ελληνική οικονομία.

«Για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών είναι σημαντικό να βάλουμε την οικονομία σε μακροπρόθεσμο αναπτυξιακό μονοπάτι, ενώ παράλληλα διατηρούμε συνετή δημοσιονομική στάση. Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα αντιμετώπισε μεγάλη εξάντληση κεφαλαίου και χρειάζεται πολύ τις επενδύσεις, για να ξαναχτίσει κεφαλαιακό απόθεμα. Έως τώρα όμως οι επενδύσεις παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και αυτό κόβει δυνητική ανάπτυξη» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, καλωσορίζοντας ταυτόχρονα την αναπτυξιακή στρατηγική της «έκθεσης Πισσαρίδη». 

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του τομέα Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Ντέκλαν Κοστέλο, αναφερόμενος στο πακέτο από την Ε.Ε. και συγκεκριμένα τα χρήματα του Ταμείου ανάκαμψης ανέφερε ότι  πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις προκειμένου τα χρήματα να φθάσουν στις χώρες το 2021, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προχωρήσεις σε συμβατές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.

Όπως είπε ο Ντ. Κοστέλο, η Κομισιόν συμφωνεί σε σημαντικό βαθμό με το σχέδιο Πισσαρίδη που στόχο έχει να γίνει πιο φιλικό το επιχειρείν στην Ελλάδα. Τέλος είπε ότι είναι σίγουρος πως θα υπάρξει συμφωνία για το μείγμα επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε η Ελλάδα να λάβει τα κονδύλια που αντιστοιχούν περίπου στο 9% του ΑΕΠ της.