Κόστα Ρίκα: Ο νέος πρόεδρος της χώρας θέλει να «βελτιώσει» τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Κόστα Ρίκα: Ο νέος πρόεδρος της χώρας θέλει να «βελτιώσει» τη συμφωνία με το ΔΝΤ

Ο Ροδρίγο Τσάβες δήλωσε χθες Δευτέρα, την επομένη της νίκης του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κόστα Ρίκα, ότι θέλει να «βελτιώσει» τη συμφωνία που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η απερχόμενη κυβέρνηση για τον δανεισμό ποσού 1,7 δισεκ. δολαρίων, αξιοποιώντας «πιο φιλόδοξες» προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας της κεντρικής Αμερικής.

«Το ΔΝΤ δεν είναι πηγή πόρων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κυβέρνησης. Το συλλάβαμε ως εργαλείο για να προσφέρεται εμπιστοσύνη σε όσους καλούνται να μας δανείσουν χρήματα, (ως απόδειξη) ότι η Κόστα Ρίκα θα τιμήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της», είπε ο κ. Τσάβες, στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας επί τριάντα χρόνια.

Πρέπει το Ταμείο να ξέρει ότι χρειάζονται «πιο φιλόδοξα μέτρα πολιτικής για την οικονομική ανάκαμψη και τη δημοσιονομική υπευθυνότητα», προκειμένου η Κόστα Ρίκα να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από άλλους οργανισμούς και από τις αγορές δανεισμού, εξήγησε ο συντηρητικός εκλεγμένος πρόεδρος.

«Δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε τη δέσμευση (προς το ΔΝΤ) για υγιή και υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική», υπογράμμισε ταυτόχρονα.

Το Ταμείο ενέκρινε στα τέλη Μαρτίου την εκταμίευση της δεύτερης δόσης 284 εκατ. δολαρίων που προβλεπόταν δυνάμει της σύμβασης που υπογράφτηκε την 1η Μαρτίου 2021, δίνοντας ταυτόχρονα περισσότερο χρόνο στο Σαν Χοσέ να εφαρμόσει τις υπεσχημένες μεταρρυθμίσεις για να μειωθεί το έλλειμμα.

Το ΔΝΤ έχει ζητήσει κυρίως να υιοθετηθεί νόμος για τις συντάξεις και τους μισθούς του δημοσίου, προκειμένου να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες.

Η Κόστα Ρίκα ολοκλήρωσε το 2021 με έλλειμμα 5,18% του ΑΕΠ, έναντι 8,03% το 2020. Το δημόσιο χρέος ξεπέρασε τα 42,4 δισεκατομμύρια δολάρια (πάνω από το 70% του ΑΕΠ).