Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 500 εκατ. τα νέα κρούσματα παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τα 500 εκατ. τα νέα κρούσματα παγκοσμίως

Τα παγκόσμια κρούσματα COVID-19 ξεπέρασαν τα 500 εκατ. την Πέμπτη, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εξαπλώνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και την Ασία.

Η BA.2 θεωρείται υπεύθυνη για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα, καθώς και για ρεκόρ μολύνσεων στην Ευρώπη. Ονομάστηκε «παραλλαγή stealth», επειδή είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Η Νότια Κορέα ηγείται παγκοσμίως στον ημερήσιο μέσο αριθμό νέων κρουσμάτων, αναφέροντας περισσότερες από 182.000 νέες μολύνσεις την ημέρα και αντιπροσωπεύει μία στις τέσσερις μολύνσεις παγκοσμίως, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Τα νέα κρούσματα αυξάνονται σε 20 από περισσότερες από 240 χώρες και περιοχές που παρακολουθούνται, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν, της Ταϊλάνδης και του Μπουτάν.

Σανγκάη: 25.000 νέα κρούσματα

Η Σανγκάη αντιμετωπίζει τη χειρότερη επιδημία COVID-19 στην Κίνα από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο ιός στη Γουχάν στα τέλη του 2019, με σχεδόν 25.000 νέα κρούσματα να έχουν αναφερθεί, αν και η πολιτική καραντίνας της πόλης επικρίνεται για τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς και την τοποθέτηση στον ίδιο χώρο ασυμπτωματικών κρουσμάτων και κρουσμάτων με συμπτώματα.

«Η πρόληψη και ο έλεγχος της επιδημίας της Σανγκάης βρίσκεται στο πιο δύσκολο και κρίσιμο στάδιο», ανέφερε ο Γου Κιανγού, αξιωματούχος της δημοτικής επιτροπής υγείας, σύμφωνα με το Reuters.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τώρα πιο αργή άνοδο στα νέα κρούσματα ή ακόμα και μείωση, αλλά στην ήπειρο εξακολουθούν να αναφέρονται πάνω από 1 εκατ. κρούσματα περίπου κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Reuters.

Στη Γερμανία, ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στις επτά ημέρες μειώθηκε και τώρα βρίσκεται στο 59% του προηγούμενου κορυφαίου στα τέλη Μαρτίου.

Τα νέα κρούσματα μειώνονται επίσης στη Βρετανία και την Ιταλία, ενώ παραμένουν σταθερά στη Γαλλία. Συνολικά, τα κρούσματα COVID-19 στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μειωθεί απότομα αφού σημείωσαν επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, αλλά η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε περιοχές της Ασίας και της Ευρώπης έχει εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει νέο κύμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας των ΗΠΑ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει σχεδόν τρεις στις τέσσερις παραλλαγές του κορονοϊού στη χώρα.

Η παραλλαγή BA.2 αποτελεί πλέον περίπου το 86% όλων των περιπτώσεων αλληλουχίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι γνωστό ότι είναι πιο μεταδοτική από τις υποπαραλλαγές BA.1 και BA.1.1.

Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η BA.2 δεν είναι πιο πιθανό να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να τονίζουν ότι τα εμβόλια είναι κρίσιμα για την αποφυγή της καταστροφής που μπορεί να προκαλέσει ο ιός.

Το 64,8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου

Περίπου το 64,8% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, αν και μόνο το 14,8% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία του Our World in Data.

Από το 2020, περίπου το 37% των κρουσμάτων COVID σε ολόκληρο τον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη, το 21% στην Ασία και το 17% στη Βόρεια Αμερική.

Περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό από την έναρξη της πανδημίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων, ακολουθούμενες από τη Ρωσία, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία από την κρατική στατιστική υπηρεσία της χώρας και τους υπολογισμούς του Reuters την Πέμπτη.