7ος χρόνος, ημέρα 2150η
Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021

Κορονοϊός - Τζανάκης: Πιθανές οι χρόνιες επιπλοκές σε παιδιά αν νοσήσουν βαριά

Κορονοϊός - Τζανάκης: Πιθανές οι χρόνιες επιπλοκές σε παιδιά αν νοσήσουν βαριά

Η βαριά νόσηση των παιδιών «επηρεάζει πολλά οργανικά συστήματα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές», επισήμανε ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ Νικόλαος Τζανάκης τονίζοντας ότι «πολλά παιδιά πια είναι στο νοσοκομείο».

Μιλώντας στον Ant1 ο καθηγητής αναφέρθηκε για τη νόσηση των παιδιών, με αφορμή βρετανική έρευνα που έδειξε ότι, «όσοι προσβάλλονται με τη Δέλτα έχουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσηλευτούν και 1,5 να νοσήσουν βαριά από ό,τι αν νοσήσουν από τη μετάλλαξη Άλφα».  Η βαριά νόσηση των παιδιών «επηρεάζει πολλά οργανικά συστήματα που θα μπορούσαν να τους προκαλέσουν χρόνιες επιπλοκές», συμπλήρωσε.

«Δεν είναι ένα απλό πράγμα να περάσει ένα παιδί τη νόσο. Βεβαίως, ένα στα δέκα θα περάσει σοβαρά τη νόσο, επομένως έστω και το ένα πρέπει να το προστατεύσουμε», είπε ο Ν.Τζανάκης, ενώ αναφερόμενος στην φθινοπωρινή επιστροφή σημείωσε ότι «η μεταδοτικότητα αυξάνει με την κοινωνική επαφή»,

Ο καθηγητής Παιδιατρικής Θεοκλής Ζαούτης σημειώνοντας ότι, «πολλά παιδιά πια είναι στο νοσοκομείο, τα εμβολιάζουμε για να προστατεύσουμε όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τα παιδιά».

«Αναμένουμε μεγαλύτερη αύξηση το χειμώνα», ανέφερε για τη νοσηλεία παιδιών και έκανε λόγο για ειδικό σχέδιο που καταρτίζει για τα νοσοκομεία Παίδων του υπουργείο Υγείας.

Όσο για τα παιδιά που νοσούν βαριά, είπε ότι, «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου. Τα αναπνευστικά, συμπεριλαμβανομένου και το άσθμα, το ζάχαρο και το διαβήτη, είναι σε αυξημένο κίνδυνο».