Κορονοϊός: Το ίδρυμα Γκέιτς επενδύει στη θεραπεία του ιού με χάπι

Κορονοϊός: Το ίδρυμα Γκέιτς επενδύει στη θεραπεία του ιού με χάπι

Το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επενδύσει έως και 120 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών σε μια θεραπεία κατά της covid-19 με τη μορφή χαπιού.

Το αμερικανικό εργαστήριο Merck έχει αναπτύξει ένα φάρμακο το οποίο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από κορονοϊό όταν χορηγείται τις πρώτες ημέρες μετά τη μόλυνση.

Το φάρμακο αυτό χορηγείται με τη μορφή χαπιού, άρα είναι εύκολο στη χρήση του ενώ προσφέρει μια πολυαναμενόμενη εναλλακτική στα εμβόλια, κυρίως για τις χώρες που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. 

Την περίοδο αυτή η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει αν θα δώσει άδεια χρήσης στο χάπι αυτό.

Τα χρήματα που θα επενδύσει το ίδρυμα Γκέιτς θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να προωθηθεί η παραγωγή γενόσημων του φαρμάκου αυτού από άλλες εταιρείες, κυρίως ινδικές, στις οποίες η Merck έχει ήδη δώσει άδεια.

Η Merck προβλέπει ότι θα παρασκευάσει τις απαραίτητες δόσεις για 10 εκατομμύρια θεραπείες ως το τέλος του έτους. Όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτών κινδυνεύει να χορηγηθεί στις πλούσιες χώρες, όπως συνέβη και με τα εμβόλια κατά της covid-19.

«Τα παγκόσμια αποθέματα (εμβολίων) αγοράστηκαν από τις πλούσιες χώρες», δήλωσε ο Τρέβορ Μάντελ πρόεδρος του τμήματος παγκόσμιας υγείας του ιδρύματος Γκέιτς. «Πρέπει να εμποδίσουμε να συμβεί ξανά το ίδιο».

Κάποιοι παρασκευαστές γενόσημων φαρμάκων «έχουν δηλώσει ότι μπορούν εύκολα να παράγουν 10 εκατομμύρια θεραπείες τον μήνα, όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν θα το πράξουν προτού δουν ποια είναι η ζήτηση και ποιος θα πληρώσει», εξήγησε ο ίδιος.