Κορονοϊός: Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ανακοινώσει ρεκόρ 1.510 νέων κρουσμάτων

Κορονοϊός: Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ανακοινώσει ρεκόρ 1.510 νέων κρουσμάτων

Το Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ένα 24ωρο, μετέδωσε το δίκτυο TVB, καθώς η πόλη αγωνίζεται να αναχαιτίσει ένα ξέσπασμα του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται, παρά το γεγονός ότι έχει εφαρμόσει τους πιο αυστηρούς περιορισμούς που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα.

Υπενθυμίζεται ότι το Χονγκ Κονγκ και η ηπειρωτική Κίνα εξακολουθούν να έχουν στόχο την αναχαίτιση κάθε ξεσπάσματος της COVID-19, αλλά το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού αποδεικνύεται δύσκολο να τεθεί υπό έλεγχο στην πόλη.

Το TVB, επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάστηκε, μετέδωσε ότι οι υγειονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ανακοινώσουν 1.510 νέα κρούσματα αργότερα σήμερα, έναντι 1.325 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Παρασκευή.

Ο δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Τζον Λι, η υπουργός Υγείας Σοφία Τσαν και ο επικεφαλής ασφαλείας Κρις Τανγκ βρίσκονται σήμερα στην γειτονική Σεντζέν, όπου συζητούν με Κινέζους αξιωματούχους μέτρα υποστήριξης.

Όπως επισημαίνεται στα μέτρα αυτά αναμένεται να περιλαμβάνεται η προμήθεια εκατομμυρίων τεστ και αρωγή για την οικοδόμηση περισσότερων εγκαταστάσεων καραντίνας και πιθανώς ένα νοσοκομείο εκστρατείας, καθώς το υγειονομικό σύστημα της πόλης αρχίζει να βρίσκεται υπό πίεση.

Οι νοσοκομειακές κλίνες για τους ασθενείς με COVID-19 έχουν ήδη καλυφθεί κατά 90%, ενώ οι εγκαταστάσεις απομόνωσης πλησιάζουν επίσης στην κάλυψη του μέγιστου των δυνατοτήτων τους, σύμφωνα με τις αρχές.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και παιδιών, περιμένοντας σε ουρές για ώρες έξω από υπερφορτωμένα εξεταστικά κέντρα, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο λοίμωξης.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αναμένεται να φτάσει σε δεκάδες χιλιάδες ημερησίως σε μερικές εβδομάδες, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τους ηλικιωμένους της πόλης, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 καθώς το Χονγκ Κονγκ είχε καταφέρει να κρατήσει μακριά τον ιό κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους της πανδημίας, κάτι το οποίο οδήγησε σε μια αίσθηση εφησυχασμού.

Υπογραμμίζεται ότι ορισμένοι επιδημιολόγοι δηλώνουν ότι μόνον ένα πλήρες lockdown όπως αυτά στην ηπειρωτική Κίνα για περίπου δύο μήνες θα μπορούσε να ξαναοδηγήσει σε μηδενικούς αριθμούς λοιμώξεων, αλλά προειδοποιούν ότι αυτό δεν θα είναι μια οριστική λύση καθώς το στέλεχος Όμικρον θα μπορούσε να ξανακάνει την εμφάνισή του στην πόλη σύντομα μετά την καραντίνα.