Κορονοϊός: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση εμβολίου

Κορονοϊός: Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για 4η δόση εμβολίου

Ανοίγει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τα ραντεβού της 4ης δόσης που αφορά συγκεκριμένες, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπουργείο Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ξεκίνησε την σημερινή ενημέρωση και τις πιθανές επιπτώσεις της νόσησης τους από τον κορονοϊό σε βρέφη αλλά και τις εγκύους. 

Κατά την έναρξη της ενημέρωσης η πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενη στην συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και των δύο ετών από τις λοιμώξεις από τον κορονοϊό, ανέφερε ότι η χορήγηση των εμβολίων έχει αποδείξει την πολύτιμη συμβολή τους για την αποφυγή των θανάτων. Μάλιστα, επισήμανε πως οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια να καταλήξουν.

Μιλώντας για τα βρέφη και παιδιά η Μ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων. Μάλιστα, τόνισε πως τα βρέφη δεν κινδυνεύουν από τον κορονοϊό υπογραμμίζοντας μάλιστα πως τα αντισώματα που αποκτούν διαρκούν πάνω από έξι μήνες, και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Βέβαια, σημείωσε πως η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία, αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Μάλιστα, ανέφερε πως «στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους». 

Σχετικά με τις εγκύους η Μ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια ακόμα μελέτη για τις και τόνισε ότι από αυτήν συνάγεται ότι ο εμβολιασμός κατά την κύηση δεν προκαλεί προωρότητα, αντίθετα όπως προκύπτει από άλλη μελέτη οι κίνδυνοι αυτοί ακόμα και για το ενδεχόμενο θανάτου του εμβρύου αυξάνονται στις ανεμβολίαστες εγκύους και παρότρυνε για ακόμη μία φορά τις γυναίκες να κάνουν άμεσα το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Μαριος Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τους 18,65 εκατ. εμβολιασμούς

Από τη δική του πλευρά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ξεπεράσαμε πλέον τα 18,65 εκατ. εμβολιασμούς και υπογράμμισε πως υπάρχουν αυτήν την στιγμή 750.000 διαθέσιμα ραντεβού, ενώ κάλεσε  εκ νέου τους πολίτες άνω των 18 ετών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. 

Η πλατφόρμα για την τέταρτη δόση εμβολίου για τους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους. 
 

Διευκρινίσεις από την ΑΑΔΕ για τα πρόστιμα στους άνω των 60 ετών - Πώς θα βεβαιώνονται

Τη διαδικασία με την οποία θα βεβαιώνονται τα πρόστιμα στους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής στη σημερινή ενημέρωση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε η ΑΑΔΕ θα εκδίδει τα διοικητικά πρόστιμα σε άτομα που έχουν συμπληρώσει τα 60 και δε θα έχουν εμβολιαστεί αφού έχει λάβει τις σχετικές από τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η ενημέρωση για τα πρόστιμα θα γίνεται μέσω της πλατφόρμας στο myaade ενώ όπως είπε μέχρι τέλος Ιανουαρίου θα αναρτηθούν τα πρώτα πρόστιμα.

Για ειδικές περιπτώσεις οι πολίτες θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ένστασης που θα εξετάζεται από την αρμόδια υπηρεσία. Αν γίνει αποδεχτή η ένσταση θα γίνεται αυτόματα αντιλογισμός

Δείτε την ενημέρωση