7ος χρόνος, ημέρα 2104η
Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021

Κορονοϊός: Στα 20.000 τα ραντεβού των εφήβων 15-17 ετών για εμβολιασμό

Κορονοϊός: Στα 20.000 τα ραντεβού των εφήβων 15-17 ετών για εμβολιασμό

Περίπου 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-17 ετών έχουν κλείσει μέχρι σήμερα ραντεβού ώστε να εμβολιαστούν σύμφωνα με τον  γενικό  γραμματέα  Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Όπως είπε κατά τη σημερινή ενημέρωση, όσο μικρότερη είναι η ηλικιακή ομάδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή. «Το τελευταίο διάστημα πρώτη σε ραντεβού είναι η ομάδα 18-24» εξήγησε. 

Μιλώντας για τους εφήβους από 15 έως 17 ετών, για τους οποίους έχει ήδη ανοίξει πλατφόρμα για τα ραντεβού η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι σ' αυτήν την ομάδα περιλαμβάνονται και οι έφηβοι με υποκείμενα νοσήματα.

Μάλιστα αναφέρθηκε σε μία αμερικανική μελέτη στην οποία παρακολουθήθηκαν 204 έφηβοι για δύο μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι νόσησαν και νοσηλεύτηκαν για τον κορονοϊό. Από αυτούς το 70,6% ήταν έφηβοι με υποκείμενο νόσημα και το 36% έπασχαν από παχυσαρκία η οποία θεωρείται υποκείμενο νόσημα όσον αφορά τον κορονοϊό.

Μάλιστα σημειώνεται ότι στη χώρα μας το 25% των εφήβων είναι παχύσαρκοι, επισήμανε η κα Θεοδωρίδου η οποία τόνισε πως «η παχυσαρκία είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου, καθώς ο λιπώδης ιστός λειτουργεί ως όργανο που παράγει πλήθος ουσιών και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και το μεταβολισμό».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το αν υπάρχει σκέψη να αρχίσουν να εμβολιάζονται και στη χώρα μας τα παιδιά 12 ως 15 ετών - τα οποία ήδη εμβολιάζονται στις ΗΠΑ και στον Καναδά - η κυρία Θεοδωρίδου απάντησε ότι «η πλειονότητα των χωρών έχει προτάξει των εμβολιασμών στα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα ή στα παιδιά που ζουν με ευάλωτα άτομα καθώς αυτά τα παιδιά θα πρέπει να προστατεύσουμε και για να προστατέψουν τους γύρω τους».

Ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη και με δεδομένο ότι η χώρα δεν αντέχει άλλο χειμώνα με κλειστά σχολεία, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, μετά την έγκριση του εμβολισμού για τους έφηβους (15-17 ετών) και το άνοιγμα της πλατφόρμας, έβαλε ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών 12-15 ετών.