Ρεκόρ έτους με 477 διασωληνωμένους - Στα 1.165 τα νέα κρούσματα
Κορονοϊός

Ρεκόρ έτους με 477 διασωληνωμένους - Στα 1.165 τα νέα κρούσματα

Σταθερά στα επίπεδα των 1.150 κυμαίνονται και τα σημερινά κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, με 556 εξ αυτών να εντοπίζονται στην Αττική.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο ακόμα 39 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της νόσου, ενώ 477 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 12.030 μοριακά τεστ και 6.995 rapid test. Σε σύνολο λοιπόν 19.025 τεστ το ποσοστό θετικότητας υπολογίζεται σε 6,12%.

Η γεωγραφική κατανομή των 1.165 νέων κρουσμάτων

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.165, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 206.281 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 64 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.887 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.797 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 477 (67.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.416 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 337 (ημερήσια μεταβολή -21.45%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 367 ασθενείς.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 3.813.090 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 1.764.911 δείγματα. O μέσος όρος του επταημέρου είναι 46.315 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών και «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αττικής

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας πιέζει ασφυκτικά το Σύστημα Υγείας. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου σημειώθηκαν 14.108 νέα κρούσματα κορoνοϊού, έγιναν 2.716 εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, εκ των οποίων οι 1.579 σε εκείνα της Αττικής, οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν στους 466, ενώ καταγράφηκαν 254 θάνατοι.

Στην επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι χθες άγγιζαν τους 3.647, με το 1/4 εξ αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, και Ειδικών Λοιμώξεων.

Ανάλογα, και ίσως και σκληρότερα ακόμη, επιδημιολογικά δεδομένα θα καταγράφονται και τις επόμενες δυο εβδομάδες. Οι ειδικοί αναμένουν την κορύφωση του κύματος το επόμενο δεκαήμερο, υπενθυμίζοντας ότι, όπως και τον περασμένο Απρίλιο και τον Νοέμβριο, η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα είναι βραδεία και επώδυνη, ιδίως μέσα στο ΕΣΥ.

Στο Λεκανοπέδιο, η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ ξεπερνά το 90% με χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο «Σωτηρία» όπου γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής μόνο μία από τις συνολικά 84 κλίνες ΜΕΘ ήταν διαθέσιμη. Αντίστοιχη εικόνα και στις απλές κλίνες, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια ήταν μόλις πέντε.

Αύξηση 30% παρουσίασαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής, με τον αριθμό τους να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ (276) το Σάββατο και να σκαρφαλώνει στις 293 έως το μεσημέρι της Κυριακής. 

«Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος λειτουργικής κατάρρευσης της δημόσιας περίθαλψης, η οποία θα είναι ακόμα πιο τρανταχτή από ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο», προειδοποίησε ο Πάνος Παπανικολάου, Νευροχειρουργός Κρατικό Νίκαιας, Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το τριήμερο της Αποκριάς, στα μέσα Μαρτίου, είναι πιθανό χρονικό ορόσημο για την αρχή της υποχώρησης του επιδημιολογικού φορτίου, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση των κρουσμάτων για τουλάχιστον μία εβδομάδα, πριν αρχίσει η μείωση. Μετά την υποχώρηση των κρουσμάτων απαιτούνται περίπου ακόμη δύο εβδομάδες για να σταθεροποιηθούν οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.

Προς άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων στα τέλη Μαρτίου - Τον Απρίλιο η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους

Τη σταδιακή άρση του lockdown πριν το τέλος Μαρτίου, με άνοιγμα των σχολείων και του λιανεμπορίου, προανήγγειλε η Αριστοτελία Πελώνη σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση κινείται βάσει των εισηγήσεων της Επιτροπής. Εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, στόχος είναι να ανοίξει η δια ζώσης Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και η αγορά έως τα τέλη του μήνα, εντός Απριλίου η εστίαση στους εξωτερικούς χώρους και σταδιακά τον Μάιο ο τουρισμός.

Όπως τόνισε η κα Πελώνη τα πρώτα που θα ανοίξουν θα είναι τα Γυμνάσια και τα Λύκεια αφού έχουν μείνει πολύ καιρό κλειστά.

Κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη. «Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε αύξηση των νέων κρουσμάτων τόσο στην Αττική όσο και στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας μας. Διαπιστώνεται ταυτόχρονα αφενός  ότι υπάρχει μία μικρή μείωση στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών, γεγονός που συνδέεται προφανώς  με την εμβολιαστική κάλυψη των ηλικιών αυτών. Και αφετέρου ότι τα νέα κρούσματα αφορούν κυρίως τα άτομα ηλικίας 20 έως 60 ετών, τους συνανθρώπους μας δηλαδή με τη μεγαλύτερη κινητικότητα. Γι’ αυτό αποφασίστηκαν και μπήκαν σε εφαρμογή  πρόσθετα μέτρα με στόχο τον περιορισμό της κινητικότητας και την ανάσχεση του τρίτου κύματος».

Πρόσθεσε δε ότι η έξαρση της πανδημίας γίνεται με αστραπιαίους ρυθμούς εξαιτίας των μεταλλάξεων, που συνολικά  έφτασαν στο 60% με 70% των νέων κρουσμάτων, ενώ στην Αττική και στην Κρήτη προσέγγισαν το 90%.

Όπως ανέφερε η κ. Πελώνη, βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι του Μαραθώνιου και «είναι υποχρέωση όλων να ανταποκριθούμε στις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι, άλλωστε, περισσότερο από βέβαιο ότι χωρίς τα μέτρα των τελευταίων εβδομάδων το επιδημιολογικό φορτίο θα ήταν ακόμα βαρύτερο. Ας μην ξεχνάμε τι έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και αλλού».

Για το θέμα των εμβολιασμών η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι «συνεχίζουμε την άμυνα με τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και εντείνουμε την αντεπίθεση με την επιχείρηση "Ελευθερία" που εξελίσσεται με τρόπο υποδειγματικό και υψηλούς ρυθμούς που φέρνουν τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης. Είμαστε στην 6η θέση σε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ανά 100 χιλιάδες και 8η σε πολίτες που έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση».

Διαβάστε ακόμα:

Αρνητικό ρεκόρ εισαγωγών και «ασφυξία» στα νοσοκομεία της Αττικής

Προς άνοιγμα γυμνασίων, λυκείων στα τέλη Μαρτίου - Τον Απρίλιο η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους