7ος χρόνος, ημέρα 2180η
Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Σε καραντίνα η Βηθλέεμ - Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες τουρίστες

Κορονοϊός: Σε καραντίνα η Βηθλέεμ - Εγκλωβισμένοι εκατοντάδες τουρίστες

Οι ισραηλινές αρχές, σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, εμπόδισαν σήμερα την είσοδο και την έξοδο επισκεπτών στη Βηθλεέμ, έναν από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

«Επιβεβαιώνω ότι τα τουριστικά λεωφορεία δεν μπορούν πλέον να μπουν στη Βηθλεέμ», δήλωσε ο Μίκι Ρόζενφελντ, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας που ελέγχει το φυλάκιο εισόδου. «Μετά τον εντοπισμό (κρουσμάτων) του κορονοϊού στη Βηθλεέμ, ελήφθη μια απόφαση χθες από το υπουργείο άμυνας, σε συντονισμό με την Παλαιστινιακή Αρχή, για να εμποδίσουμε κάθε μετακίνηση, από και προς την πόλη, από τουρίστες και κατοίκους», πρόσθεσε.

Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή ανέφερε ότι περίπου 20 πούλμαν παρέμεναν μπλοκαρισμένα στο φυλάκιο ελέγχου στην είσοδο της Βηθλεέμ. Η πόλη, όπου βρίσκεται η Βασιλική της Γεννήσεως, απέχει περί τα 10 χιλιόμετρα από την Ιερουσαλήμ.

Όπως μεταδίδει το AFP, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, κάποιοι άλλοι τουρίστες, οι οποίοι βρίσκονται εντός της παλαιστιανιακής πόλης, αιφνιδιασμένοι από την απαγόρευση εισόδου-εξόδου, αναζητούσαν κάποιον τρόπο να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ παρακάμπτοντας τα στρατιωτικά φυλάκια.

Σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή 16 άτομα έχουν προσβληθεί από τον covid-19 στη Δυτική Όχθη, οι εννέα εκ των οποίων στη Βηθλεέμ. Την Πέμπτη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διατάχθηκε το κλείσιμο της Βασιλικής και απαγορεύτηκε για δύο εβδομάδες η διαμονή τουριστών στην περιοχή της Βηθλεέμ.

«Άνθρωποι που είχαν προσβληθεί επισκέφθηκαν τη Βασιλική», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πατήρ Ασμπέντ Μπαλιάν, της Αρμενικής Εκκλησίας, η οποία διαχειρίζεται ένα τμήμα του ναού.

Στο Ισραήλ έχουν επιβεβαιωθεί 21 κρούσματα και οι αρχές χθες Πέμπτη (5/3) σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα (πλην ορισμένων εξαιρετικών περιπτώσεων) σε ταξιδιώτες που προέρχονται από πολλές ασιατικές και ευρωπαϊκές χώρες, όπως από τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Εξάλλου, σήμερα το πρωί ματαιώθηκαν οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας El Al από τη Ζυρίχη, τη Βαρκελώνη και το Βερολίνο, καθώς και τρεις πτήσεις της Air France από το Παρίσι με προορισμό το Τελ Αβίβ.