7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Θα ξεπεράσουμε τα 5 χιλιάδες κρούσματα τον Αύγουστο

Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Θα ξεπεράσουμε τα  5 χιλιάδες κρούσματα τον Αύγουστο

Είναι εφικτό να ξεπεράσουν τις 5 χιλιάδες τα κρούσματα ημερησίως τον Αύγουστο, ειδικά μάλιστα «αν δεν προχωρήσουμε γρήγορα σε υψηλούς αριθμούς εμβολιασμών και αν δεν πάρουμε μέτρα για να σπάσουμε τα δίκτυα μετάδοσης από ανθρώπους ασυμπτωματικούς προς συμπτωματικούς», επισήμανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ.

Μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» ο καθηγητής υπογράμμισε επίσης ότι «θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα self test συχνά με μαζικότητα όπως κάναμε τον Απρίλιο και ο Μάιο και καταφέραμε να αναχαιτίσουμε το 3ο κύμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «έτσι πρέπει να κάνουμε και τώρα για να μην φουσκώσει το 4ο κύμα» προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «δεν μπορούμε να στηριχτούμε μόνο στα self test θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να κάνει πιο πολλά τεστ με πιο στοχευμένο τρόπο, στις περιοχές μάλιστα του τουριστικού ενδιαφέροντος όπου φαίνεται από τα δεδομένα και από τα μοντέλα μας να έχουμε έντονη αυξητική τροχιά πριν ακόμα να αυξηθούν πολύ ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων». 

«Αν καταφέρουμε να κάνουμε ενδελεχείς ελέγχους και βάλουμε την έννοια των στοχευμένων τεστ στην καθημερινότητά μας μπορούμε να αποφύγουμε μέτρα τύπου Μυκόνου αλλά αυτό για να γίνει πρέπει να το κάνει κανείς όταν αρχίζει να έχει αυξητική τροχιά μια περιοχή και όχι όταν αναπτυχτεί η πανδημία επειδή πια έχεις έξαρση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Αυτό που έγινε στη Μύκονο ήταν σχεδόν υποχρεωτικό να γίνει εννοώ ότι έπρεπε κάπως να σταματήσει αυτό το κύμα που φούσκωνε και το οποίο είχε ήδη υπερβεί τα όρια της έξαρσης», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Τα τεστ τα χρησιμοποιώ σαν μηχανισμό αναχαίτισης, όχι σαν μηχανισμό επιτήρησης μόνο», δήλωσε επιπρόσθετα.