Κορονοϊός - Ολλανδία: Με υγειονομικό πιστοποιητικό σε εστίαση και ψυχαγωγία

Κορονοϊός - Ολλανδία: Με υγειονομικό πιστοποιητικό σε εστίαση και ψυχαγωγία

Η Ολλανδία θα απαιτεί απόδειξη εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού για την είσοδο σε μπαρ, εστιατόρια, μουσεία, θέατρα και καλλιτεχνικές εκδηλωσεις από τις 25 Σεπτεμβρίου καθώς αίρονται σχεδόν όλα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Μια μικρή πλειοψηφία στο ολλανδικό κοινοβούλιο απέρριψε αργά χθες, Πέμπτη, το βράδυ πρόταση που καλούσε την κυβέρνηση να αλλάξει γνώμη για το υγειονομικό πιστοποιητικό, καθώς ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτε δήλωσε πως είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ένα νέο κύμα μολυνσεων.

«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε δύσκολη κατάσταση. Το να μην το κάνουμε, θα επέφερε μεγάλους κινδύνους», δήλωσε ο Ρούτε στη διάρκεια έντονης συζήτησης στο κοινοβούλιο.

Αντίπαλοι από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα αμφισβήτησαν πως υπάρχει ανάγκη για το υγειονομικό πιστοποιητικό, για το οποίο πολλοί υποστηρίζουν πως είναι ένα τέχνασμα για να τονωθεί η εμβολιαστική εκστρατεία, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι τα εμβόλια δεν θα γίνουν ποτέ υποχρεωτικά.

«Αυτό το μέτρο είναι ανόητο, περιττό και ψεύτικο. Πρόκειται για καταναγκαστικό εμβολιασμό και διχάζει την κοινωνία», δήλωσε ο ηγέτης της άκρας δεξιάς Γκέερτ Βίλντερς.

Οι περισσότεροι Ολλανδοί υποστηρίζουν το μέτρο

Περίπου 72% των 17,5 εκατομμυρίων Ολλανδών έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Μολονότι οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως η πλειονότητα των Ολλανδών υποστηρίζει το μέτρο, στο υγειονομικό πιστοποιητικό αντιδρούν έντονα αυτοί που αρνούνται να εμβολιαστούν.

Η δήμαρχος του Άμστερνταμ Φέλκε Χαμσέμα δήλωσε την Τετάρτη πως η αστυνομία στην πόλη δεν θα έχει αρμοδιότητα να εφαρμόζει τη νέα πολιτική, η οποία απαιτεί από τα μπαρ, τα εστιατόρια και τους άλλους χώρους να ελέγχουν τα υγειονομικά πιστοποιητικά των πελατών τους.

Οι νέες μολύνσεις έχουν μειωθεί σε περίπου 2.000 την ημέρα στην Ολλανδία, ενώ περίπου 600 ασθενείς με Covid-19 νοσηλεύοται.