Προειδοποιεί για «ενδεχόμενο πανδημίας» - Ανησυχία για κρούσματα
ΠΟΥ για Κορoνοϊό

Προειδοποιεί για «ενδεχόμενο πανδημίας» - Ανησυχία για κρούσματα

Για το «ενδεχόμενο πανδημίας» του κορονοϊού προειδοποίησε ο ΠΟΥ, καλώντας τον κόσμο να είναι προετοιμασμένος για μια τέτοια εξέλιξη, αφού «η ξαφνική αύξηση» των νέων κρουσμάτων στην Ιταλία, στη Νότια Κορέα και στο Ιράν «είναι πολύ ανησυχητική», όπως είπε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Τέντρος Γκεμπρεγέσους..

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Γενεύη, ο κ. Γκεμπρεγέσους τόνισε πως «πρέπει να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση (της επιδημίας), κάνοντας ό,τι μπορούμε για να προετοιμαστούμε για ενδεχόμενη πανδημία». Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φθάσει σε επίπεδα πανδημίας και είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία.

Όπως τόνισε, «το να χρησιμοποιούμε τον όρο "πανδημία" δεν ανταποκρίνεται στα γεγονότα» προς το παρόν, αφού «δεν είμαστε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης διάδοσης αυτού του ιού παγκοσμίως και δεν βλέπουμε σοβαρά κρούσματα ή θανάτους σε ευρεία κλίμακα».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ σχολίασε πως «αυτό που βλέπουμε είναι επιδημίες σε διαφορετικά σημεία στον κόσμο», ενώ μιλώντας για την κατάσταση στην Κίνα, σημείωσε ότι τα κρούσματα στη συγκεκριμένη χώρα καταγράφουν πτώση από τις αρχές Φεβρουαρίου, «στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο ιός μπορεί να περιοριστεί».

Σχετικά με το Ιράν, ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής του ΠΟΥ για το πρόγραμμα επειγουσών καταστάσεων είπε ότι τα υψηλά ποσοστά θανάτων ενδέχεται να αντανακλούν τον εντοπισμό μονάχα σοβαρών κρουσμάτων και όχι ήπιων μολύνσεων κατά την έναρξη της επιδημίας. Ομάδα του ΠΟΥ αναμένεται αύριο στο Ιράν, σύμφωνα με τον ίδιο.