Αρνητικό ρεκόρ με 453 νέα κρούσματα - 174 στην Αττική, 184 στον Καρά Τεπέ
Κορονοϊός

Αρνητικό ρεκόρ με 453 νέα κρούσματα - 174 στην Αττική, 184 στον Καρά Τεπέ

453 νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοίνωσε την Δευτέρα ο ΕΟΔΥ, με 184 εξ αυτών να προέρχονται από τους εκτεταμένους ελέγχους στη νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Καρά Τεπέ της Λέσβου.

Παράλληλα, κατά το τελευταίο 24ωρο 6 ακόμα συμπολίτες μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ 79 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της χώρας.

Αναλυτικά, η γεωγραφική κατανομή των 453 νέων κρουσμάτων:

- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο. 

- 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

-  5 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης (εκ των οποίων 1 αναφέρει ταξίδι στη Χαλκιδική)

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

- 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Αρκαδίας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

-  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

- 1 κρούσμα στην  Π.Ε. Ιωαννίνων

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή 

- 184 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα συνδεόμενα με το ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ

-  1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

-  1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων 

- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων εκ των 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

-  1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

- 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Αναλυτικά, η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα:

Σήμερα ανακοινώνουμε 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 195 συνδέονται με γνωστές συρροές (τα 184 στο ΚΥΤ Καρά Τεπέ Λέσβου) και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

2.618 (16.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6592 (42.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 344 θανάτους συνολικά στη χώρα. 128 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας γνωστοποίησε πως μετά την διεξαγωγή 7.064 κλινικών ελέγχων σε μετανάστες και πρόσφυγες που εισήλθαν τις προηγούμενες ημέρες στη νέα δομή του Καρά Τεπέ, διαπιστώθηκαν συνολικά 243 κρούσματα κορονοϊού, τα οποία και θα προσμετρηθούν στη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την πανδημία.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί είναι στα 24 έτη και πρόκειται, κατά κανόνα, για ασυμπτωματικούς. Τονίζεται ότι υποβλήθηκαν σε τεστ ακόμη 160 άτομα, αστυνομικοί και διοικητικό προσωπικό, και είναι όλοι αρνητικοί» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τους ελέγχους στον Καρέ Τεπέ.

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στους ελέγχους στα γηροκομεία: «Στο τέλος Αυγούστου αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα στις Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, ιδίως δε στα Γηροκομεία μας. Και ενώ αρχικά είχαμε πολλά κρούσματα και, δυστυχώς, απώλειες ζωών, με τα μέτρα που πάρθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε. Ενδεικτικά, τις τελευταίες ημέρες έγιναν 3.545 τεστ κορονοϊού σε 150 Γηροκομεία και ήταν όλα αρνητικά».