Κορονοϊός: Καταλύτης εξελίξεων η άνοδος των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Καταλύτης εξελίξεων η άνοδος των κρουσμάτων

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι ειδικοί της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων για την εκτίναξη των κρουσμάτων κορονοϊού, που καταγράφηκε στην πατρίδα μας τα τελευταία 24ωρα, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να προβλέψει αν η αύξηση κατά 266% που σημειώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο θα επιβεβαιωθεί με ανάλογη εκτίναξη του αριθμού των νέων διαγνώσεων μέσα στην εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη που θεωρούνται πιο αντιπροσωπευτικές ημέρες. 

Εκτός από την αυξημένη έως και 70% μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που καθιστά πολύ πιο εύκολη την διασπορά του κορονοϊού, μένει να διευκρινιστεί αν η μαζική προσέλευση του κόσμου σε μονάδες του ΕΟΔΥ, προκειμένου να  υποβληθούν σε δωρεάν rapid test πριν φύγουν για διακοπές συνέβαλε  στο να αυξηθούν οι νέες διαγνώσεις.

Πάντως στα σημεία όπου κλιμάκια του ΕΟΔΥ διενεργούν δωρεάν ελέγχους σημειώθηκε κατά το Σαββατοκύριακο το αδιαχώρητο με ουρές που απαιτούσαν αναμονή άνω της μίας ώρας από συμπολίτες μας που έσπευσαν να επωφεληθούν των δωρεάν τεστ καθώς πλέον τα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά ταξίδια (του εσωτερικού) απαιτούν είτε rapid test ή μοριακό έλεγχο για τους μη εμβολιασμένους.

Την ίδια ώρα η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα αποδεικνύεται καταλύτης που επιταχύνει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, με την Γαλλία να μελετά το ενδεχόμενο να γίνει η δεύτερη χώρα μετά την  Ιταλία που θα καθιερώσει ως υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των υγειονομικών. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες είναι το ύστατο «όπλο», αφού εξαντληθεί η εκστρατεία πειθούς και αξιοποιηθούν  τα προνόμια που λειτουργούν  σαν κίνητρα για τον εμβολιασμό και σαν αντικίνητρα για τους μη εμβολιασμένους, όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

Η εβδομάδα πάντως που ξεκινά σήμερα θεωρείται ποικιλοτρόπως κρίσιμη, με πληθώρα παραγόντων να την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική. 

Πρώτον, η εξέλιξη των επιδημιολογικών στοιχείων θα αποκαλύψει την επιδημιολογική τάση. Επίσης, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον των κατάκοιτων συμπολιτών μας, που έχει εξαγγελθεί εδώ και βδομάδες.

Τι θα γίνει με τις χερσαίες μετακινήσεις

Επιπλέον, θα συζητηθεί εκτενώς  στις  συνεδριάσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αν θα χρειαστεί να επεκταθούν και στις χερσαίες μετακινήσεις τα νέα αυστηρότερα μέτρα που ισχύουν στα ταξίδια με πλοίο και αεροπλάνο (στις πτήσεις εσωτερικού) από το πρωί της Δευτέρας 6/7.

Αποφάσεις για τον εμβολιασμό εφήβων

Παράλληλα, αναμένεται να καταλήξει σε αποφάσεις η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των εφήβων. Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν ως συστάσεις είτε για όλους τους μαθητές λυκείου (ηλικίας 15-17 ετών ) είτε για τις ηλικίες 16-17 ετών, ενώ θα υπάρξουν άμεσα και συστάσεις για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών με υποκείμενα νοσήματα. 

Τέλος, η πιθανή υιοθέτηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα του εμβολιασμού για συγκεκριμένες ομάδες (υγειονομικούς και φροντιστές ηλικιωμένων) και από άλλες χώρες μπορεί να επισπεύσει ανάλογες αποφάσεις στην πατρίδα μας.