«Συναγερμός» από τους επιστήμονες: Σκηνές Ιταλίας αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου

«Συναγερμός» από τους επιστήμονες: Σκηνές Ιταλίας αν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου

Σε κρίσιμη περίοδο, όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, έχει εισέλθει πλέον η Ελλάδα μετά τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και θανάτων που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες και το χτεσινό αρνητικό ρεκόρ των 1.259 νέων μολύνσεων, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για την ανάγκη τήρησης των μέτρων και τον κίνδυνο επιβολής νέου γενικευμένου lockdown.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, όπως τόνισε στο liberal.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, με την δυναμική που δείχνει πλέον ο ιός στη χώρα μας διαφαίνονται στον ορίζοντα δραματικές εικόνες με πάνω από 3.000 κρούσματα ημερησίως ως το τέλος της χρονιάς, και εκθετική αύξηση των περιστατικών από τον Ιανουάριο και μετά, με πλήρη αδυναμία ελέγχου της κατάστασης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι το σύστημα υγείας δεν θα αντέξει όταν τα κρούσματα φτάσουν τις 2.000, οπότε ήδη από τα 1.500 κρούσματα και μετά θα πρέπει να αποφασιστεί ένα γενικό lockdown, προκειμένου η κατάσταση να μπορεί να καμφθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε σήμερα και ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου.

«Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει», είπε ο κ. Δερμιτζάκης, εξηγώντας ότι «είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να "φύγει" ο ιός».

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι «εδώ που είμαστε τώρα αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι είναι να κτίσουμε τη συνείδηση που είπε ο κ. Τσιόδρα. Η διαφορά των τελειών μέτρων με τα σημερινά είναι πολύ μικρή. Οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δική τους προσωπική συμμετοχή». 

Και όπως επισήμανε, ο ένας δρόμος είναι να βρεθεί μοντέλο πολυπαραγοντικό, είναι πολύ δύσκολο, και με μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα μέτρα όπως για παράδειγμα την αφομοίωση του μέτρου της μάσκας στους πολίτες. Ο δεύτερος είναι το lockdown. Εάν οι πολίτες δεν μπουν στη διαδικασία να τηρήσουν τα μέτρα με σοβαρή συμμετοχή, υπογράμμισε.

Στη χτεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πανδημία, ο Σωτήρης Τσιόδρας, που επανεμφανίστηκε εκτάκτως μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων τόνισε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε το lockdown με τις συνέπειες που έχει αυτό, δεν μπορούμε όμως να μπούμε στην προσωπική επιλογή του καθενός».

Ο ίδιος πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ' αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, είπε, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα».

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι κ.κ. Τσιόδρας, Χαρδαλιάς, Κοντοζαμάνης και Μαγιορκίνης επισήμαναν ότι ενδεχόμενο lockdown γενικού όπως τον Απρίλιο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, εξηγώντας ότι για τις επόμενες 3-4 ημέρες δεν θα αλλάξει κάτι και εάν η Αττική πάει στο κόκκινο, θα εφαρμοστούν μέτρα σαν αυτά των Σερρών.

Μιλώντας σήμερα στο MEGA, η Συντονίστρια-Διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, έδωσε και εκείνη έμφαση στην τήρηση των μέτρων, υπογραμμίζοντας ότι «όσο κρατάμε τα μέτρα, αντέχει το ΕΣΥ. Με πειράματα Ιταλίας και Ισπανίας δεν αντέχει κανένα σύστημα. Το είδαμε με συστήματα υγείας που θεωρούνται βράχοι» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, εξήγησε ότι ο κορονοϊός ως νόσος, διαρκεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες. «Δεν χρειάζεται απαραίτητα εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, αλλά χρίζει μακράς νοσηλείας».

Σχετικά με το νοσοκομείο που εργάζεται, σημείωσε ότι είναι καλυμμένες οι ΜΕΘ, όμως «υπάρχουν άλλες ελεύθερες τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Προβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης  ασθενούς.