Κορoνοϊός: Κακός σύμβουλος ο πανικός

Κορoνοϊός: Κακός σύμβουλος ο πανικός

Ο κορoνοϊός έφτασε στην Ελλάδα. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, υπάρχουν 4 επιβεβαιωμένα κρούσματα και αρκετά ύποπτα περιστατικά που ερευνώνται. Χωρίς να υποτιμούμε το πρόβλημα και με κατανόηση για τις εύλογες ανησυχίες του κόσμου, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά.

Ο κορoνοϊός είναι, με απλά λόγια, μια «ανθεκτική γρίπη» και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους μας. Όπως μάθαμε να ζούμε με τη γρίπη, τηρώντας συγκεκριμένες προφυλάξεις, έτσι πρέπει να μάθουμε να ζούμε και με τον κορoνοϊό.

Λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της νόσου, πιθανολογείται ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα νοσήσει αλλά με ήπια συμπτωματολογία και χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

Το γεγονός ότι, ενώ η Ιταλία έχει αναφέρει μόλις 350 κρούσματα του ιού, και τα 4 ελληνικά κρούσματα εμφανίστηκαν σε άτομα που έχουν ταξιδέψει στην Ιταλία, αποτελεί ένδειξη ότι οι φορείς χωρίς συμπτώματα είναι πολύ περισσότεροι.

Όσο σημαντική είναι η πρόληψη και η θεραπεία, τόσο σημαντική είναι και η ψυχραιμία. Ανησυχούμε όλοι, αλλά στο μέτρο που πρέπει. Ο πανικός, η υπερβολή και η παραπληροφόρηση μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες όχι μόνο στην υγεία, αλλά και στην οικονομία και τον τουρισμό.

Σύμμαχοί μας είναι η σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής, η υπεύθυνη συμπεριφορά και η αντικειμενική ενημέρωση.

Ειδικότερα:

Σωστή ενημέρωση σημαίνει ενημέρωση ΜΟΝΟ από επίσημες πηγές και από ειδικούς (γιατρούς). Το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ από την πρώτη στιγμή παρέχουν εξαντλητικές οδηγίες για την πορεία του ιού. Η χώρα μας διαθέτει κορυφαίους λοιμωξιολόγους, όπως ιδίως ο συνάδελφος Καθηγητής κ. Τσιόδρας που είναι επικεφαλής της ειδικής επιτροπής του Υπουργείου. 

Τήρηση κανόνων υγιεινής, που πρέπει ούτως ή άλλως να τηρούνται σε περιόδους έξαρσης της γρίπης: πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα, αποφεύγουμε να αγγίζουμε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας, απολυμαίνουμε τις επιφάνειες όπως πάγκους, πόμολα κλπ., βήχουμε στον αγκώνα μας ή σε μαντήλι που πετάμε.

Σε περίπτωση που αισθανόμαστε την οποιαδήποτε αδιαθεσία, χρησιμοποιούμε μάσκα και αποφεύγουμε τις επαφές, ιδίως με ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενη πάθηση).

Αποφεύγουμε, στο μέτρο του εφικτού, τον συγχρωτισμό με άλλα άτομα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να ακυρωθούν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Πρέπει να είμαστε λογικοί. Δεν γίνεται από τη μία να αδειάζουμε τα ράφια στα σουπερμάρκετ και από την άλλη να διαμαρτυρόμαστε για το μέτρο αυτό!

Αν έχουμε ύποπτα συμπτώματα ή έχουμε πρόσφατα ταξιδέψει σε χώρα όπου έχει εμφανιστεί ο ιός, ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ αλλά επικοινωνούμε με τον ΕΟΔΥ ή με τον γιατρό μας για οδηγίες. Εκείνοι θα μας παραπέμψουν σε νοσοκομείο ή εργαστήριο αναφοράς, για να διαπιστωθεί αν είμαστε φορείς της νόσου.

Αναλυτικές οδηγίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, ο οποίος είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) όσο και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). [https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/]

Όσο για τις παράπλευρες συνέπειες στην οικονομία και στον τουρισμό, ήδη η κυβέρνηση αναπτύσσει σχέδιο δράσεων για τη διαχείρισή τους. Η εμπειρία από προηγούμενες παγκόσμιες επιδημίες έχει δείξει ότι η οικονομία έχει βρει τον τρόπο να ανακάμπτει πολύ γρήγορα.

Οι ανάγκες της αγοράς σε αγαθά είναι απολύτως καλυμμένες, οπότε πρέπει να αποφευχθεί η τεχνητή ζήτηση, που μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και σε άσκοπο – και εν τέλει επικίνδυνο - συνωστισμό στα σουπερμάρκετ.

Εν ολίγοις, η πρόληψη, η σύνεση και η σωστή συμπεριφορά θα συμβάλλουν στη μείωση των επιπτώσεων του κορoνοϊού στη δημόσια υγεία και την κοινωνία.