Κορονοϊός και δημοκρατικές ελευθερίες

Κορονοϊός και δημοκρατικές ελευθερίες

Όταν το 1919 η πανδημία της Ισπανικής γρίπης ήταν στο απόγειο της στις ΗΠΑ υπήρχαν και τότε παρά πολλές αντιδράσεις για τα μέτρα πρόληψης που προωθούσε η Αμερικανική κυβέρνηση. Όμιλοι ατόμων και σύλλογοι κατά της χρήσης της προστατευτικής μάσκας σχηματιστήκαν μέσα σε μία νύχτα. Έμβλημα τους ήταν η φράση: «Ζω σε μια δημοκρατία, είμαι ελεύθερος να μην φοράω μάσκα». Σε απάντηση αυτής της λογικής έκανε από την τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ την εμφάνιση της μια αφίσα που απεικόνιζε το άγαλμα της ελευθερίας να μιλάει στο τηλέφωνο και να λέει

«Γεια σας, σας μιλάει η ελευθερία. Η μάσκα στο πρόσωπο είναι υποχρεωτική και είναι υποχρεωτική ΤΩΡΑ».

Το καλοκαίρι που μας πέρασε όλοι μας πιστέψαμε ότι το κακό είχε περάσει με το τέλος της καραντίνας. Πιστέψαμε ότι ο COVID-19 θα περιοριστεί σε λίγα κρούσματα την ημέρα. Κάναμε λάθος! Χαλαρώσαμε και αφεθήκαμε ένα καλοκαίρι να πανηγυρίζουμε σαν τους Τρώες γύρω από τον Δούρειο Ίππο. Έως ότου με το φθινόπωρο μας ήρθε ο λογαριασμός…

Τα κρούσματα όλο και ανεβαίνουν. Προχθές 667, εχθές 865, αύριο ίσως ο αριθμός θα είναι τετραψήφιος. Η Κοζάνη μαζί με την Πτολεμαΐδα βρίσκεται σε καραντίνα. Η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες μαζί και με τις άλλες μεγάλες πόλεις της Β. Ελλάδας βράζουν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό νέα μέτρα ακούγονται ως πρόληψη πριν την ολική καραντίνα. Καθολική χρήση μάσκας παντού, περιορισμός των συναθροίσεων και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις δώδεκα το βράδυ.

Ο Γέρος της Δημοκρατίας, Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει κάποτε: « Οι δύσκολοι καιροί απαιτούν δύσκολες λύσεις»

Και όντως η εποχή του χειμώνα στην οποία εισερχόμαστε προβλέπεται τρομερά δύσκολη. Υπενθυμίζουμε ότι τον χειμώνα δεν θα έχουμε να κάνουμε μόνον με τον SARS COV-2 αλλά και με τον Η1Ν1 που έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του. Από όλα τα μέτρα η απαγόρευσή κυκλοφορίας μετά της δώδεκα το βράδυ φαντάζει το πιο ακραίο. Παραπέμπει σε άλλες εποχές στρατιωτικών νόμων τότε που η ελευθερία και η δημοκρατία δικαζόταν κάθε ημέρα στην χώρα μας. Όμως τώρα δεν έχουμε δικτατορία και οι καταστάσεις είναι τελείως διαφορετικές από τότε.

Στην ιατρική υπάρχει η γνώση, η επιστημονική κατάρτιση και οι οδηγίες των ειδικών. Ο ασθενής έχει την ελευθερία να αρνηθεί την θεραπεία που του συνιστούν οι ιατροί αλλά δεν έχει την ελευθερία να παρασύρει στον χορό ενός λoιμώδους νοσήματος (ηθελημένα ή άθελα) και άλλους ανθρώπους. Για αυτό δημοκρατικό μας καθήκον είναι να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα και να περιορίσουμε την πανδημία.

Στην υγεία δεν υπάρχει χώρος για την πολιτική και δεν πρέπει να υπάρξει. Δεν μπορείς να εξηγήσεις ένα βιολογικό φαινόμενο όπως είναι μια πανδημία με πολιτικά μέσα, είναι αδύνατον και απαράδεκτο. Αν το κάνεις αυτό έχεις χάσει εντελώς το νόημα και ζεις σε έναν άλλον φανταστικό κόσμο ενώ στον πραγματικό ο κορονοϊός θα θερίζει ανενόχλητος.

Παραφράζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα μπορούσαμε να πούμε τέλος σαν συμπέρασμα ότι: ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟ ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.