Κορονοϊός: Η Αττική στο επίκεντρο της πανδημίας - 'Υστατη επιλογή το lockdown

Κορονοϊός: Η Αττική στο επίκεντρο της πανδημίας - 'Υστατη επιλογή το lockdown

Η αύξηση των κρουσμάτων με πάνω από 300 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και η επιβάρυνση στις ΜΕΘ επαναφέρουν το σενάριο για αυστηρότερα μέτρα στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, με το lockdown να παραμένει στο τραπέζι ως ύστατη επιλογή, στο ενδεχόμενο που τα υφιστάμενα μέτρα δεν αποδώσουν τις επόμενες 10-15 μέρες. 

«Με ανησυχεί η Αττική και η εικόνα της και για τον λόγο αυτό προετοιμαζόμαστε», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η μεγάλη ανησυχία αφορά τα κρεβάτια στις ΜΕΘ της Αττικής, όπου τα 7 στα 10 έχουν καλυφθεί. Από τις 75 κλίνες στο Λεκανοπέδιο, έχουν καλυφθεί οι 53.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ολοένα και περισσότεροι ειδικοί εισηγούνται περιορισμό των μετακινήσεων. Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. Τότε θα κριθεί αν θα επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και ο περιορισμός κυκλοφορίας. «Αν δεν αποδώσουν τα μέτρα σε 10-15 ημέρες, τότε θα πάμε σε lockdown στην Αττική», ανέφερε χθες το μέλος της ομάδας των εμπειρογνωμόνων και λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας. Πρόκειται για την τελευταία επιλογή Σενάριο με προφανείς καταστροφικές επιτπώσεις για την οικονομία, γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποφύγει.

Από τη μεριά της  η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, ανέφερε πως είναι «είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων». Τόνισε, δε, πως αυτό θα καθοριστεί από τρεις παράγοντες: Τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό νοσηλευομένων και τον αριθμό διασωληνωμένων.  «Αν αυτοί οι 3 παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως οικονομικά δεν αντέχουμε νέο lockdown αλλά προηγείται η υγεία για να αποφύγουμε εικόνες Ιταλίας και Αγγλίας ενώ τόνισε πως χαλαρώσαμε όλοι.

Διαβάστε ακόμα:

Μ. Δερμιτζάκης: Αν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων, πιθανότατα θα επιβληθεί lockdown

Μ. Παγώνη: Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική

Ν.Σύψας: Πιθανόν ένα νέο lockdown στην Αττική