Κορονοϊός - Γαλλία: Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί στη «φάση 3» της πανδημίας

Κορονοϊός - Γαλλία: Η αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί στη «φάση 3» της πανδημίας

Tα κρούσματα κορονοϊού εξακολουθούν να αυξάνονται στη Γαλλία, όπου καταγράφονται σχεδόν 600 νοσούντες, από τους οποίους εννέα πέθαναν, ενώ το πέρασμα στη φάση 3, αυτό της επιδημίας, αναμένεται να συμβεί άμεσα. Η Γαλλία πλέον καθίσταται μια από τις κύριες εστίες μόλυνσης του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη μαζί με την Ιταλία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γαλλικού υπουργείου Υγείας, ακόμα δύο άνθρωποι πέθαναν σήμερα, ανεβάζοντας στους εννέα τον αριθμό των νεκρών, και με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων να αυξάνεται μέσα σε μία ημέρα κατά 190 άτομα, φθάνοντας τα 613, σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην επίσημη ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Υγείας. 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της χώρας Ζερόμ Σαλμόν ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο παραμένει στους 9 και ότι 39 άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ειδήσεων Reuters, κατά την επίσκεψη του ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, σήμερα το πρωί σε ένα γηροκομείο στο Παρίσι, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι «σε κάθε περίπτωση, η επιδημία θα είναι εδώ» απευθύνοντας παράλληλα έκκληση να τηρηθούν «μέτρα κοινής λογικής» και να προστατευθούν οι πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Περίπου 150 σχολικά συγκροτήματα» θα παραμείνουν κλειστά στο εξής στη Γαλλία (χωρίς να υπολογίζονται αυτά του Άνω Ρήνου, μιας εστίας στα ανατολικά, όπου μια εκατοστή σχολεία αναμένεται να κλείσουν από αύριο Σάββατο), σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέρ. Το μέτρο επηρεάζει συνολικά περίπου 45.000 μαθητές και λίγο περισσότερους από 3.000 καθηγητές.

Παράλληλα και η γαλλική Εθνοσυνέλευση επηρεάσθηκε από τον κορονοϊό: Ο βουλευτής της δεξιάς αντιπολίτευσης Ζαν-Λικ Ραϊτσέρ, που εκλέγεται στον νομό Άνω Ρήνου, νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένας υπάλληλος της Εθνοσυνέλευσης έχει μολυνθεί και ακόμα ένας θεωρείται ως «ύποπτο» κρούσμα.

Στο Παρίσι, η διεύθυνση των μέσων μαζικής μεταφοράς RATP ανακοίνωσε επίσης ότι προσβλήθηκε ένας οδηγός λεωφορείου, το δεύτερο κρούσμα μετά από εκείνο ενός εργαζομένου στο μετρό. Παρά την εμφάνιση αυτών των κρουσμάτων πάντως η η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς προς το παρόν παραμένει ανεπηρέαστη. 

Το πέρασμα στη φάση 3 της επιδημίας

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αναγκάζει τις αρχές να ετοιμαστούν για τη φάση 3 των προληπτικών μέτρων.

Για τον Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί, ειδικό στις μεταδοτικές ασθένειες, το πέρασμα από τη φάση 2 στη φάση 3, εκείνη της επιδημίας, θα επισυμβεί «από μερικές ώρες, μέχρι μία ή δύο εβδομάδες».

Αυτή η νέα φάση μπορεί να περιλαμβάνει πιο ενοχλητικά μέτρα για την καθημερινή ζωή: διακοπή της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, περιορισμό των συγκεντρώσεων, ή κλείσιμο σχολείων. Όμως αυτά θα ληφθούν σταδιακά και ανάλογα με την περίπτωση.

«Θα πρέπει να μπορούμε να κρατήσουμε. Αν λάβουμε μέτρα που είναι πολύ περιοριστικά, δεν θα μπορούμε να τα υποστηρίξουμε στη διάρκεια (του χρόνου)», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν, τασσόμενος υπέρ «αναλογικών» μέτρων.

Συνολικά 13 μητροπολιτικές περιοχές έχουν πλέον πληγεί, καθώς και οι υπεράκτιες περιοχές Γουαδελούπη και Γουιάνα. Μόνο η Μαρτινίκα, η Μαγιότ και η Ρεϊνιόν δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη κάποιο κρούσμα.

Στην πλειονότητά τους τα νέα κρούσματα, μέχρι τη Γουιάνα, είχαν συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση της ευαγγελικής εκκλησίας στη Μιλούζ από τις 17 έως τις 24 Φεβρουαρίου.