Κορονοϊός: Εξάπλωση σε 50 χώρες, πλήγματα σε τουρισμό - οικονομία

Κορονοϊός: Εξάπλωση σε 50 χώρες, πλήγματα σε τουρισμό - οικονομία

Μακραίνει ο κατάλογος των κρατών όπου έχουν παρουσιαστεί κρούσματα του κορονοϊού, με τον ιό να έχει εξαπλωθεί πλέον σε 50 χώρες. Την ίδια στιγμή σχολεία κλείνουν, ο τουρισμός πλήττεται, χρηματιστήρια καταρρέουν και οι επιπτώσεις από την έξαρση του κορονοϊού βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, Οο κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί το τελευταίο 24ωρο σε πολλές νέες χώρες, όπως οι: Εσθονία, Δανία, Νορβηγία, Β. Μακεδονία, Ρουμανία, Γεωργία, Πακιστάν, ανεβάζοντας σε 50 τον αριθμό τους.

Μέχρι τις 7 μ.μ. την Πέμπτη ο κορωνοϊός είχε προσβάλει 82.560 ανθρώπους ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους 2.813 άνθρώποι σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) αριθμεί 78.497 κρούσματα και 2.747 θανάτους. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 433 νέα κρούσματα. Σήμερα ανακοινώθηκαν πάντως 29 θάνατοι, ο μικρότερος αριθμός θυμάτων σε μία ημέρα εδώ και περίπου έναν μήνα.

Στον υπόλοιπο κόσμο έχουν εντοπιστεί 4.063 κρούσματα και 66 θάνατοι.

Η Νότια Κορέα έχει τα περισσότερα κρούσματα, μετά την Κίνα. Έχουν αναφερθεί 1.766 ασθενείς και 13 θάνατοι. Στο Ιράν έχουν πεθάνει 26 άνθρωποι και έχουν εντοπιστεί 245 κρούσματα.

Στην Ευρώπη, η Ιταλία είναι χώρα που έχει πληγεί περισσότερο, με 650 κρούσματα και 17 νεκρούς. Στη Γαλλία, οι νεκροί είναι δύο, σε σύνολο 38 κρουσμάτων, ενώ τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε 24 ώρες.

Ματαιώνονται προσκυνήματα στη Μέκκα

Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο μουσουλμάνων στη Μέκκα που θέλουν να κάνουν το «μικρό προσκύνημα», το Ούμρα.

Το Ιράν ανακοίνωσε περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας για τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό ή θεωρούνται ύποπτα κρούσματα.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την είσοδο στο έδαφός του σε δεκάδες ταξιδιώτες που προέρχονταν από την Ιταλία.

Την ίδια στιγμή ΗΠΑ και Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ότι αναβάλλονται οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει.

Κλειστά σχολεία

Στην Ιαπωνία κλείνουν από την Δευτέρα και μέχρι τις εαρινές διακοπές όλα τα δημοτικά σχολεία, τα κολέγια και τα λύκεια. 

Οι ιρακινές αρχές έκλεισαν σχολεία, πανεπιστήμια, κινηματογράφους και καφενεία μέχρι τις 7 Μαρτίου, ενώ στο Κουβέιτ κλείνουν για δύο εβδομάδες οι στρατιωτικές σχολές.

Πλήγμα στην οικονομία, ακύρωση αθλητικών γεγονότων

Στον οικονομικό τομέα, τα Χρηματιστήρια ανά τον κόσμο κατρακυλούν, ενώ η τιμή του πετρελαίου πέφτει. Οι αεροπορικές εταιρείες πλήττονται ιδιαίτερα από την επιδημία, με την Air France να ανακοινώνει λήψη μέτρων για εξοικονόμηση πόρων, όπως το «πάγωμα» των προσλήψεων.

Ανεπηρέαστες δεν μένουν οι αθλητικές δραστηριότηες, αφού ο αγώνας ράγκμπι μεταξύ Ιρλανδίας και Ιταλίας, που επρόκειτο να διεξαχθεί στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο, αναβλήθηκε, ενώ οι τελικοί του Παγκόσμιου Κυπέλλου Σκι μπορεί να διεξαχθούν κανονικά στην Κορτίνα της Ιταλίας από τις 18 μέχρι τις 22 Μαρτίου, ωστόσο δεν θα υπάρχουν θεατές.