Κορονοϊός: Έρχεται το τεστ της μισής ώρας;

Κορονοϊός: Έρχεται το τεστ της μισής ώρας;

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να πολλαπλασιάζονται τόσο στην Ευρώπη όσο και σε δεκάδες χώρες σε όλο τον κόσμο, η ανάγκη για ταχεία διάγνωση καθίσταται όλο και πιο πιεστική. Μια startup προερχόμενη από το ΜΙΤ ανέπτυξε ένα τεστ που βασίζεται στη χρήση απλού χαρτιού και νανοσωματιδίων χρυσού, και μπορεί να ανιχνεύσει αξιόπιστα το Covid - 19 σε λιγότερο από μισή ώρα.  

H E25Bio έχει ήδη υποβάλει αίτηση έγκρισης του τεστ στην FDA, με τη διαδικασία «έκτακτης ανάγκης». Το τεστ αναπτύχθηκε αξιοποιώντας τεχνολογία από το Ινστιτούτο Ιατρικής και Επιστήμης του MIT, δανείζεται χαρακτηριστικά από τα τεστ εγκυμοσύνης, αλλά μπορεί να αναγνωρίσει επιτυχώς πρωτεΐνες ιών. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτή την τεχνολογία, γνωστή ως τεχνολογία πλευρικής ροής, για να δημιουργήσουν διαγνωστικά τεστ για τον Έμπολα, τον Δάγγειο πυρετό και τον ιό Zίκα, μεταξύ άλλων μολυσματικών ασθενειών.

Το τεστ αποτελείται από μια λωρίδα χαρτιού, επικαλυμμένη με αντισώματα που δεσμεύουν συγκεκριμένη ιική πρωτεΐνη. Ένα δεύτερο αντίσωμα επικολλάται σε νανοσωματίδια χρυσού ενώ το δείγμα του ασθενούς εμβαπτίζεται σε διάλυμα αυτών των σωματιδίων. Στη συνέχεια η χάρτινη λωρίδα βυθίζεται στο ίδιο διάλυμα. Εάν υπάρχει η πρωτεΐνη του ιού, δηλαδή ο ιός, αυτή προσκολλάται τόσο στα αντισώματα της λωρίδας χαρτιού όσο και στα αντισώματα των νανοσωματιδίων χρυσού. Μέσα σε 20 έως 30 λεπτά η χάρτινη λωρίδα αλλάζει χρώμα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα τεστ εγκυμοσύνης.

Σύμφωνα με τη σχετική δημοσίευση του ΜΙΤ, επί του παρόντος υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊό. Το ένα ελέγχει δείγμα αίματος των ασθενών, ώστε να εντοπίσει αντισώματα κατά του ιού. Ωστόσο, τα αντισώματα συχνά δεν είναι ανιχνεύσιμα μέχρι λίγες ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Ο δεύτερος τύπος αναζητά την ύπαρξη ιικού DNA σε δείγμα πτυέλων. Η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό στα πρώτα στάδια τη μόλυνσης, ωστόσο απαιτεί αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Πρόκειται για βιοχημική αντίδραση που επιτρέπει την απομόνωση και τον πολλαπλασιασμό μίας αλληλουχίας DNA σε ανιχνεύσιμα επίπεδα, μέσω της ενζυμικής αναπαραγωγής του, ενώ απαιτεί αρκετές ώρες για να εκτελεστεί.

Εάν η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων παραχωρήσει την εξουσιοδότηση έκτακτης ανάγκης, η E25Bio δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του διαγνωστικού τεστ σε δείγματα ασθενών.

Εκτός από τη σχεδόν ακαριαία διάγνωση του κορονοϊού, το τεστ της E25Bio έχει ένα ακόμη εξαιρετικά κρίσιμο πλεονέκτημα: την απλότητα των αντιδραστηρίων – χαρτί και χρυσός – τα οποία μπορούν εύκολα να κατασκευαστούν σε ικανές ποσότητες. Το χαρακτηριστικό αυτό αποκτά μεγάλη σημασία αφού ο κορονοϊός πλέον εξαπλώνεται εκθετικά σε πολλές χώρες και τα διαθέσιμα τεστ λιγοστεύουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εξετάζεται μέρος των πιθανών κρουσμάτων και συγκεκριμένα μόνο οι ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή συμπτωματολογία. Οι υπόλοιποι παραμένουν κάτω από το ραντάρ των υγειονομικών αρχών.