Κορονοϊός: Επιστροφή σε εργασία και σχολεία με νέους κανόνες

Κορονοϊός: Επιστροφή σε εργασία και σχολεία με νέους κανόνες
Eurokinissi

Τηλεργασία, αυστηρά μέτρα προστασίας και τοπικά lockdown. Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η καθημερινότητα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς η πανδημία του κορονοϊού παραμένει εδώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες εξάλλου θα γίνει γνωστό με ποιον τρόπο θα λειτουργήσουν τα σχολεία από τις 7 Σεπτεμβρίου. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η οικονομία πρέπει να κινηθεί καθώς το lockdown των περασμένων μηνών έχει ήδη αφήσει βαθύ αποτύπωμα σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Έτσι, μετά το ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που καταγράφηκε το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στην κυβέρνηση προσπαθούν με βάση πάντα τις συμβουλές των ειδικών να βρουν τη χρυσή τομή για την επαναφορά σε όσο το δυνατόν κανονικούς ρυθμούς μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. 

Τη χρήση μάσκας από όλους τους υπαλλήλους και όλους τους πολίτες που έρχονται σε επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες με φυσική παρουσία, καθώς και η δυνατότητα προσέλευσης και αποχώρησης στις υπηρεσίες σε τρία ωράρια λειτουργίας με ισοκατανομή του προσωπικού, υποδεικνύει εγκύκλιος που εξέδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Με την ίδια εγκύκλιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, να μπορούν να εργάζονται έως τις 31 του μηνός με τηλεργασία. 

Η τηλεργασία θα αποτελέσει κύρια επιλογή και για πολλές επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα, ειδικά για όσες απασχολούν πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους για εργασίες γραφείου. Άλλωστε το καθεστώς αυτό δοκιμάστηκε και στο πρώτο κύμα της πανδημίας και αποδείχθηκε στην πράξη ότι παρά τα όποια προβλήματα λειτούργησε ικανοποιητικά. 

Τοπικά lockdown αν απαιτηθεί

Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη για τον κορονοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε διαρκή ετοιμότητα για νέες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, εάν αυτές χρειαστούν, και ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική.

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Στο μεταξύ η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες το άνοιγμα όλων των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με πηγές δεν υπάρχει πρόθεση για εκ περιτροπής λειτουργία. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα εξετάσουν τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στα θρανία και τους κανόνες που θα ισχύσουν για την προστασία μαθητών και καθηγητών και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν άμεσα.