Κορονοϊος: Επιπρόσθετη χρηματοδότηση 70 εκατ. δολαρίων από το ίδρυμα Γκέιτς για την διανομή των εμβολίων

Κορονοϊος: Επιπρόσθετη χρηματοδότηση 70 εκατ. δολαρίων από το ίδρυμα Γκέιτς για την διανομή των εμβολίων

Πρόσθετα κονδύλια, ύψους 70 εκατ. δολαρίων, ενέκρινε το Ίδρυμα Γκέιτς για τις διεθνείς προσπάθειες για την ανάπτυξη και διανομή εμβολίων για την καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν και άλλες δωρεές.

Από το συνολικό ποσό, 50 εκατ. δολάρια προορίζονται για το πρόγραμμα COVAX και 20 εκατ. δολάρια στη Συμμαχία Καινοτομιών Ετοιμότητας για την αντιμετώπιση Επιδημιών(CEPI), η οποία συγχρηματοδοτεί την ανάπτυξη διαφόρων πειραματικών εμβολίων Covid-19.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλοι θα αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε τεστ, φάρμακα και εμβόλια όταν θα είναι διαθέσιμα και χωρίς να έχει σημασία σε ποιο μέρος του κόσμου ζουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρόεδρος του Ιδρύματος, Μελίντα Γκέιτς. «Η δέσμευσή μας σήμερα σημαίνει ότι φθάνουμε πιο κοντά στην επίτευξη των αναγκαίων πόρων που χρειάζονται για την καταπολέμηση αυτού του ιού».

Υπενθυμίζεται οτι ο μηχανισμός Covax ανήκει στο διεθνές σύστημα που δημιούργησε ο ΟΗΕ για να επιταχύνει την ίση πρόσβαση στα εργαλεία αντιμετώπισης της COVID-19, το ACT ACCELERATOR. Ο ΟΗΕ έχει ωστόσο λάβει μέχρι στιγμής μόνον 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 38 δισεκατομμύρια που έχει ζητήσει. Σημειώνεται ότι ο Μπιλ Γκέιτς μέσω του ιδρύματος Bill & Melinda Gates και της συμμαχίας Gavi έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 650 εκατομμύρια δολάρια τα περισσότερα υπό ανάπτυξη εμβόλια, η οποία είναι η μεγαλύτερη συνεισφορά ενός ιδιώτη.

Στο πλαίσιο αυτό, η AstraZeneca δεσμεύτηκε τον Ιούνιο να διανείμει 300 εκατομμύρια δόσεις στην Gavi --επιπλέον αυτών που προβλέπονται από την συμφωνία που συνήφθη μέσω του ινδικού ινστιτούτου.

Ο ΠΟΥ έχει ορίσει ως στόχο του να έχει στη διάθεσή του 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων ως το τέλος του 2021, την ώρα που η πανδημία της COVID-19 έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2019 που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα νέου κορονοϊού στην Κίνα.

Περισσότερες από 180 χώρες έχουν δεσμευθεί να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χρηματοδοτήσει εμβόλια κατά της COVID-19 ώστε να διανεμηθούν δίκαια σε πλούσιες και σε φτωχές χώρες.