Κορονοϊός: Ελπίδες για εμβόλιο εντός μερικών μηνών

Κορονοϊός: Ελπίδες για εμβόλιο εντός μερικών μηνών

Την εκτίμηση ότι τον Σεπτέμβριο, το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα μπορούσε να είναι έτοιμο εξέφρασε με δηλώσεις της Βρετανίδα επιστήμονας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Η Σάρα Γκίλμπερτ, καθηγήτρια εμβολιολογίας στην Οξφόρδη, δήλωσε στους Times πως θεωρεί 80% πιθανό το εμβόλιο που αναπτύσσει η ομάδα της να είναι έτοιμο. Σύμφωνα με την ίδια, οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα ξεκινήσουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. 

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δουλέψει, με δεδομένα άλλα πράγματα που πετύχαμε με αυτόν τον τύπο εμβολίου. Δεν είναι απλώς ένα προαίσθημα, κάθε εβδομάδα έχουμε περισσότερα δεδομένα να επεξεργαστούμε. Προσωπικά το θεωρώ 80% πιθανό».

Η ομάδα της Γκίλμπερτ, μία από τις δεκάδες σε όλο τον κόσμο στην «κούρσα» του εμβολίου, θεωρείται η πιο εξελιγμένη στην Βρετανία. 

Ερωτηθείσα αν στο πιο αισιόδοξο σενάριο το εμβόλιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο, απαντά: «Ναι, και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος μας». «Είναι στα όρια του δυνατού, αν όλα προχωρήσουν άψογα», λέει χαρακτηριστικά.