Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί στο Ιράν, πρώτα κρούσματα σε Μπαχρέιν, Ομάν, Αφγανιστάν

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί στο Ιράν, πρώτα κρούσματα σε Μπαχρέιν, Ομάν, Αφγανιστάν

Στους 12 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών στο Ιράν από την επιδημία του νέου κορονοϊού, ενώ τα κρούσματα της νόσου ανέρχονται σε 47. Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα της επιδημίας στο Αφγανιστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Μπαχρέιν, ενώ έκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι γειτονικές χώρες. Αναστολή δρομολογίων από τις αεροπορικές εταιρείες του Περσικού κόλπου.

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε σήμερα το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Isna, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό, ενώ κατά τον προηγούμενο απολογισμό τα θύματα ανέρχονταν σε 8, με τα περισσότερα να έχουν καταγραφεί στην ιερή πόλη των σιιτών Κομ.

Παράλληλα, τόσο το Κουβέιτ όσο και το Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν σήμερα τα πρώτα κρούσματα του νέου κορονοϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Το Κουβέιτ εντόπισε τον COVID-19 σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο ΚUNA.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας διευκρίνισε ότι πρόκειται για έναν 53χρονο Κουβεϊτιανό, έναν 61χρονο Σαουδάραβα και έναν 21χρονο η εθνικότητα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστή. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Κουβεϊτιανός και ο Σαουδάραβας δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ ο τρίτος ασθενής έχει κάποια αρχικά συμπτώματα.

Στο γειτονικό Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον covid-19 και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».

Το υπουργείο Υγείας του Ομάν ανέφερε σήμερα τα πρώτα δύο κρούσματα μολύνσεων από τον κοροναϊό στη χώρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Oman TV.. Οι δύο γυναίκες από το Ομάν που διαγνώστηκαν με την ασθένεια είχαν επισκεφθεί το Ιράν, ανέφερε το τηλεοπτικό δίκτυο, και η κατάστασή τους είναι σταθερή.

Αναστολή πτήσεων και συστάσεις προς τους επιβάτες

Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες. Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του νέου κορονοϊού.

Η Kuwait Airways και η Iraqi Airways ανέστειλαν την προηγούμενη εβδομάδα όλες τις πτήσεις τους προς και από το Ιράν, ενώ η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε στους πολίτες και τους κατοίκους της να μεταβαίνουν στο Ιράν.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εξάλλου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.

Παράλληλα η Βαγδάτη παρέτεινε το Σάββατο την απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των μη Ιρακινών από το Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο και επίκεντρο του τουρισμού και των επιχειρήσεων στον Κόλπο έχει καταγράψει 13 κρούσματα, με τα δύο τελευταία να αφορούν έναν Ιρανό τουρίστα και τη σύζυγό του.

Πρώτο κρούσμα και στο Αφγανιστάν

Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

Ο Φεροζουντίν Φερόζ, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας, ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Καμπούλ ότι βρέθηκε θετικός στον ιό ένας από τους τρεις πιθανόν μολυσμένους με τον ιό, στη δυτική επαρχία Χεράτ.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η επαρχία, η οποία συνορεύει με το Ιράν και όπου δεκάδες κρούσματα της νόσου έχουν καταγραφεί, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό 12 άνθρωποι.

AP Photo/Anmar Khalil