Κορονοϊός: Αυξάνονται οι χώρες με κρούσματα - Ανησυχία στην Ευρώπη

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι χώρες με κρούσματα - Ανησυχία στην Ευρώπη

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού εκτός της Κίνας, καθώς την Τρίτη για πρώτη φορά τα κρούσματα εκτός της χώρας ξεπέρασαν αυτά στην χώρα από την οποία άρχισε η επιδημία, με τον ΠΟΥ να επισημαίνει πως ο κίνδυνος της πανδημίας παραμένει. Η ανησυχία εντείνεται, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών.

Αναλυτικότερα, η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού -κατά κύριο λόγο στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα- και δευτερευόντως στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τα κράτη της Μέσης Ανατολής είναι «πολύ ανησυχητική».

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, χθες Τρίτη, ο καθημερινός αριθμός των νέων μολύνσεων από τον κορονοϊό παγκοσμίως ξεπέρασε εκείνον που καταγράφηκε στην Κίνα, απ' όπου ξεκίνησε τον Δεκέμβριο η επιδημία, με τον ΠΟΥ να αναφέρει πως καταγράφηκαν 411 νέα κρούσματα στην Κίνα έναντι 427 κρουσμάτων στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Συνολικά τα κρούσματα ανέρχονται σε 81.245 σε 41 διαφορετικές χώρες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως μόνο χθες Τρίτη, ανιχνεύθηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορονοϊού σε Αυστρία, Ελβετία και Κροατία, ενώ αύξηση των κρουσμάτων διαπιστώθηκε στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την Τετάρτη ήταν η σειρά της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας να καταγράψουν τους πρώτους ασθενείς τους.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Εκτός Ευρώπης, τα πρώτα κρούσματα ανιχνεύθηκαν τις τελευταίες ώρες στο Ιράκ, την Βραζιλία, το Αφγανιστάν και στην Αλγερία, ενώ αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού διαπιστώθηκε στις ΗΠΑ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σημείωσε πως η ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως σε περίπτωση που τα νέα κρούσματα εκτός Κίνας δεν περιοριστούν, τότε ο κίνδυνος πανδημίας δεν μπορεί να αποκλειστεί.

«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Αυξάνεται το επίπεδο επιφυλακής των ευρωπαϊκών χωρών

Απέναντι στον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων στην Ιταλία και την μετάδοση του ιού Covid-19 στην Ευρώπη, πολλές χώρες ενίσχυσαν τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού.

Αρχικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα μέλη του προσωπικού της που έχουν διασχίσει την «κόκκινη ζώνη» των 11 πόλεων της βόρειας Ιταλίας που έχουν τεθεί σε καραντίνα να απομονωθούν για διάστημα 14 ημερών. Στο στάδιο αυτό, δεν ζητεί την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων εντός της ζώνης Σένγκεν, ενώ αντίστοιχη οδηγία απομόνωσης των μελών του προσωπικού για μία ευρύτερη περιοχή της Ιταλίας που περιλαμβάνει την Λομβαρδία, το Πιεμόντε, την Αιμίλια-Ρομάνα και την Βενετία, καθώς και την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, την Σιγκαπούρη και την Νότια Κορέα εξέδωσε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Γαλλία, οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλία να αποφύγουν «όλες τις μη αναγκαίες μετακινήσεις» για διάστημα δύο εβδομάδων μετά την επιστροφή τους και να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι, ενώ στη Ρουμανία σε καραντίνα τέθηκαν δώδεκα άτομα που προέρχονται από την «κόκκινη ζώνη» της Ιταλίας.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε από τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας- όπως και από την Κίνα, την Νότια Κορέα και το Ιράν- να απομονωθούν στο σπίτι και να ενημερώσουν τις αρχές.

Η Βοσνία συμβουλεύει όσους έχουν ταξιδέψει τις πλέον πληγείσες περιοχές να συμβουλεύονται έναν γιατρό και να παραμείνουν στο σπίτι.

Στην Ουγγαρία, ο δήμαρχος του Εγκερ, βορειοανατολικά της Βουδαπέστης, έκλεισε την πισίνα της πόλης και ζήτησε την απολύμανσή της μετά την επιστροφή από την Ιταλία της τοπικής ομάδας του πόλο.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στις μετακινήσεις

Η Bulgaria Air ακύρωσε όλες τις πτήσεις ανάμεσα στην Σόφια και το Μιλάνο μέχρι τις 27 Μαρτίου.

Η Αυστρία ανακοίνωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο νέου κλεισίματος συνοριακών περασμάτων σε περίπτωση υποψίας για κρούσμα, έπειτα από την προσωρινή διακοπή των σιδηροδρομικών συνδέσεων στο πέρασμα του Μπρένερ την Κυριακή. Στην περιοχή της Καρινθίας, οι αρχές ματαίωσαν αγώνες σκι, στους οποίους θα συμμετείχαν 300 άτομα από την βόρεια Ιταλία.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Στην Γαλλία, λεωφορείο που αναχώρησε από την Ιταλία αποκλείσθηκε στην Λυόν λόγω της παρουσίας ύποπτου κρούσματος, το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι Γάλλοι ελεγκτές της σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF στην γραμμή Παρίσι-Μιλάνο παραδίδουν στα σύνορα στους Ιταλούς συναδέλφους τους.

Στην Κροατία, όλες οι σχολικές εκδρομές ματαιώθηκαν για τις επόμενες 30 ημέρες.

Πολλές χώρες έχουν συμβουλεύσει τους πολίτες τους να μην ταξιδεύουν στις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας, ανάμεσά τους η Ισπανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ουκρανία, το Λουξεμβούργο και η Ρουμανία.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Η Φινλανδία κάλεσε τους πολίτες της να επιδείξουν «εξαιρετική προσοχή» όταν βρίσκονται στην Ιταλία και να ενημερώνουν τις προξενικές αρχές για τα ταξιδιωτικά τους σχέδια.

Η θερμοκρασία των επιβατών που προέρχονται από την Ιταλία μετράται στα ουγγρικά αεροδρόμια της Βουδαπέστης και του Ντέμπρετσεν, καθώς και του Κιέβου, στην Ουκρανία.

Θερμομετρήσεις θα κάνουν οι ουκρανικές αρχές και στους ταξιδιώτες στα σύνορά της με την Ουγγαρία, από όπου περνούν τα μινιμπάς που ταξιδεύουν από την Ιταλία στην Ουκρανία.

Η Ukraine International Airlines ζητεί από τα μέλη του προσωπικού της να φορούν μάσκες και γάντια στις πτήσεις που προέρχονται από την Ιταλία.

Το αεροδρόμιο της Πράγας ανακοίνωσε την εφαρμογή αυξημένων μέτρων υγιεινής.

Στην Βαρσοβία, ιατρικό προσωπικό επιβιβάζεται στα αεροπλάνα που προέρχονται από την Ιταλία για να κάνει θερμομετρήσεις πριν επιτρέψει την αποβίβαση.

Στην Κροατία, τα άτομα που επιστρέφουν από τις πληγείσες περιοχές της Ιταλίας θα απαντούν στα σύνορα σε ερωτηματολόγιο αστυνομικών και επιδημιολόγων.

Στην Σερβία, οι αρχές αποφάσισαν την εφαρμογή ιατρικών ελέγχων στα συνοριακά φυλάκια για όλους τους ταξιδιώτες που διέμειναν κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περιοχές που εκτέθηκαν σε υψηλή μετάδοση του ιού.

Claudio Furlan/Lapresse via AP