7ος χρόνος, ημέρα 2223η
Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2021

Κορονοϊός: 32 νέες παραλλαγές μεταλλάξεων σε Αφρική και Χονγκ Κονγκ

Κορονοϊός: 32 νέες παραλλαγές μεταλλάξεων σε Αφρική και Χονγκ Κονγκ

Μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού με «εξαιρετικά υψηλό» αριθμό μεταλλάξεων και που θα μπορούσε να ξεφύγει από τα εμβόλια έχουν εντοπιστεί σε τρεις διαφορετικές περιοχές, Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ, Μποτσουάνα, αν και οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι πολύ μικροί.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της inews.co.uk πρόκειται για το στέλεχος B.1.1.529, ένα παρακλάδι μιας παλιάς παραλλαγής που ονομάζεται B.1.1, το οποίο έχει 32 μεταλλάξεις ακίδων και έχει βρεθεί στη Νότια Αφρική, την Μποτσουάνα και ένα κρούσμα στο Χονγκ Κονγκ, όπου το άτομο είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Νότια Αφρική.

Μέχρι στιγμής μόνο 10 περιπτώσεις της παραλλαγής έχουν εντοπιστεί μέσω γονιδιωματικής αλληλουχίας, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί. Το προφίλ των μεταλλάξεων είναι ανησυχητικό λόγω της δυνατότητάς τους να αποφεύγουν τα αντισώματα που μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό.

ΟΙ νέες παραλλαγές του covid εντοπίζονται από τους ιολόγους συνεχώς και συχνά δεν εξαπλώνονται πέρα ​​από ένα μικρό αριθμό κρουσμάτων. Ακόμα κι αν έχουν την ικανότητα να αποφύγουν τα εμβόλια, αν είναι λιγότερο μεταδοτικά από μια κυρίαρχη παραλλαγή σε μια χώρα, μπορούν γρήγορα να εξαφανιστούν.

Ωστόσο η περίπτωση μετάδοσης στο Χονγκ Κονγκ από τη Νότια Αφρική πυροδοτεί ανησυχίες ότι περισσότερες μολύνσεις θα έχουν εξαπλωθεί μέσω διεθνών ταξιδιών. Αξιωματούχοι και επιστήμονες της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας της Βρετανίας (UKHSA) παρακολουθούν και διερευνούν την παραλλαγή.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η υπόθεση του Χονγκ Κονγκ αφορά έναν 36χρονο που ταξίδεψε στη Νότια Αφρική στις 23 Οκτωβρίου και επέστρεψε στις 11 Νοεμβρίου. Βγήκε αρνητικός κατά την άφιξή του στο Χονγκ Κονγκ, αλλά βρέθηκε αργότερα θετικός ενώ βρισκόταν σε ξενοδοχείο σε καραντίνα.

Στη Νότια Αφρική, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του Covid αυξήθηκε από 312 τη Δευτέρα σε περισσότερα από 860 την Τρίτη, αν και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ νωρίς για να πουν εάν υπάρχει σχέση με τη νέα «σούπερ παραλλαγή».

Η νέα παραλλαγή αναγνωρίστηκε την Τρίτη από τον Tom Peacock, ιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου. Οι 32 μεταλλάξεις ακίδας της παραλλαγής περιγράφονται ως «εξαιρετικά υψηλές». Η παραλλαγή Δέλτα, που κυριαρχεί πλέον σε όλο τον κόσμο, έχει 16, τονίζεται στο δημοσίεμα.

Η νέα παραλλαγή αναγνωρίστηκε την Τρίτη από τον Tom Peacock, ιολόγο στο Imperial College του Λονδίνου, ο οποίος δημοσίευσε τις λεπτομέρειες σε ένα φόρουμ κοινής χρήσης ακολουθιών και στο Twitter.

Οι μεταλλάξεις της ακίδας είναι ουσιαστικά τα «κόλπα» του ιού που του επιτρέπουν να προσαρμοστεί και να κάνει διαφορετικά πράγματα, όπως να γίνει πιο μεταδοτικό, να ξεφύγει από τα εμβόλια ή να γίνει πιο θανατηφόρο. Δεν είναι γνωστό εάν το B.1.1.529 είναι πιο μεταδοτικό ή θα μπορούσε να νικήσει την κυριαρχία της Delta.

Ο Δρ Peacock έγραψε: «το γεγονός ότι εντοπίστηκε στην Ασία υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να είναι πιο διαδεδομένο από ό,τι θα υπονοούσαν μόνον οι ακολουθίες. Επίσης, το εξαιρετικά μεγάλο μήκος και η απίστευτα υψηλή ποσότητα μεταλλάξεων ακίδας υποδηλώνουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό, όπως η διαφυγή από τα περισσότερα γνωστά μονοκλωνικά αντισώματα», περιγράφοντας το προφίλ της μετάλλαξης της ακίδας ως «πραγματικά απαίσιο και φρικτό».

Και πρόσθεσε: «Αξίζει να τονιστεί ότι αυτό είναι σε εξαιρετικά χαμηλούς αριθμούς αυτή τη στιγμή, σε μια περιοχή της Αφρικής που έχει αρκετά καλά δείγματα, ωστόσο θα πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω αυτού του φρικτού προφίλ».

Οι παραλλαγές που μεταλλάσσονται είναι πιο ικανές να αποφύγουν τα αντισώματα που δημιουργούνται μέσω της ανοσίας είτε από εμβόλια είτε από προηγούμενη μόλυνση, σημειώνεται, ενώ αναφέρεται πως οι κυβερνήσεις στα κράτη που εντοπίστηκαν οι παραλλαγές γνωρίζουν για τα κρούσματα.

Ο Dr Meera Chand, Διευθυντής περιστατικών Covid-19 στο UKHSA, δήλωσε: «Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς σε όλο τον κόσμο, παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση των παραλλαγών του SARS-CoV-2, καθώς εμφανίζονται και αναπτύσσονται παγκοσμίως. Καθώς είναι στη φύση των ιών να μεταλλάσσονται συχνά και τυχαία, δεν είναι ασυνήθιστο να προκύψουν μικροί αριθμοί περιπτώσεων που να παρουσιάζουν νέα σύνολα μεταλλάξεων. Οποιεσδήποτε παραλλαγές που παρουσιάζουν ενδείξεις εξάπλωσης αξιολογούνται γρήγορα».