Κορονοϊός: 28 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 13 εισαγόμενα

Κορονοϊός: 28 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 13 εισαγόμενα

28 νέα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο ΕΟΔΥ, με τον συνολικό αριθμό των λοιμώξεων στην χώρα να ανέρχεται σε 3.486.

Παράλληλα, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από επιπλοκές της νόσου, ενώ 8 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων.

Αναλυτικά, η ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 28, εκ των οποίων τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3486 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (50.0% άνδρες).

Ο χάρτης του κορονοϊού

Αναλυτικότερα τα κρούσματα που εντοπίστηκαν σήμερα κατανέμονται ως εξής:

- 13 κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως στο εργαστήριο
- 7 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Σερρών
- 3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Λαρίσης
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Έβρου
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας
- 1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης

Δύο νέα κρούσματα στην Κάρπαθο

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα, 2 νέα κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Κάρπαθο και αφορούν σε συγγενικά πρόσωπα του ζευγαριού που είχε εντοπιστεί ήδη θετικό στον ιό, πριν από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα rodiaki.gr, και το ζευγάρι αυτό ήρθε στη χώρα μας από το Τέξας των ΗΠΑ, μέσω άλλης ευρωπαϊκής χώρας και τους έγινε το σχετικό τεστ στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Το αποτέλεσμα βγήκε θετικό και αμέσως ειδοποιήθηκαν χθες το βράδυ οι αρμόδιες αρχές για να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό, εν αναμονή οδηγιών, στην περιοχή Σπόα.

Σημειώνεται πως το χωριό είναι ήδη αποκλεισμένο και αναμένεται κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα διενεργήσει εκτεταμένους ελέγχους στους κατοίκους.

Παράλληλα, νωρίτερα την Παρασκευή είχε γίνει γνωστό πως από τα συνολικά 5.889 δείγματα που ελήφθησαν την Τετάρτη από τουρίστες που έφθασαν στην χώρα είτε οδικώς είτε μέσω λιμανιών και αεροδρομίων διαπιστώθηκαν 11 κρούσματα κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις γυναίκες από Σουηδία, Σερβία, Ρουμανία βρέθηκαν θετικές στον κορονοϊό, όπως και ένα ζευγάρι από την Ελλάδα.

Έως αργά το βράδυ της Πέμπτης οι αρμόδιες Αρχές κατέβαλλαν μεγάλη προσπάθεια ιχνηλάτησης των επαφών των εν λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού, προκειμένου να μεταφερθούν σε ξενοδοχεία καραντίνας, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η γυναίκα από τη Σουηδία δεν τήρησε την 24ωρη αυτοαπομόνωση, που προβλέπεται μετά το τεστ στο οποίο υπεβλήθη, και εντοπίστηκε να κάνει βόλτες στην Αθήνα.

Από την άλλη, η γυναίκα από τη Σερβία βρέθηκε θετική στον κορονοϊό ανάμεσα σε 66 μοριακά τεστ που έγιναν στο αεροδρόμιο της Σκιάθου.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Ιουλίου η Ελλάδα άρχισε να δέχεται τουρίστες ενόψει της διαφορετικής, λόγω κορονοϊού, θερινής περιόδου.

Διαβάστε ακόμα: 

- Δύο νέα κρούσματα κορονοϊού στα Σπόα Καρπάθου

- Έντεκα κρούσματα σε ταξιδιώτες - Σουηδή θετική στον κορονοϊό έσπασε την καραντίνα