Κορονοϊός: 20 περιοχές της χώρας προβληματίζουν - Πιθανά νέα μέτρα

Κορονοϊός: 20 περιοχές της χώρας προβληματίζουν - Πιθανά νέα μέτρα

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η διασπορά του κορονοϊού, με τα κρούσματα να διατηρούνται σε υψηλό αριθμό, ενώ εντοπίζονται πλέον σε 20 περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα αυξημένα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. 

Χτες άλλωστε, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 153 νέα κρούσματα κορονοϊού, με το συγκεκριμένο αριθμό να να προκαλεί ανησυχία για την επιδημιολογική πορεία της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη Δευτέρα τα κρούσματα περιορίζονταν στα 77. Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε μπαρ, γάμους, αλλά και οι εστίες κρουσμάτων σε νοσοκομεία, σε συνδυασμό με τη χαλαρότητα που δείχνουν οι νέοι, προβληματίζουν τους επιδημιολόγους.

Παράλληλα, όσον αφορά στη διασπορά του ιού, πλέον εντοπίζεται πλέον σε 20 περιοχές της χώρας, ενώ δείχνει αυξημένη κινητικότητα στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, τα χθεσινά κρούσματα εντοπίστηκαν  σε Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρο, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.

Συναγερμό σήμανε στις αρχές, ειδικά για τον Πόρο, αφού τα κρούσματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ώρες ανέρχονται τελικά σε 30, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ενώ αναμένονται αποτελέσματα για 130 ακόμη δείγματα.

Όπως είπε ο δήμαρχος, από τη στιγμή που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα, προσπάθησαν να κάνουν τεστ σε όσους περισσότερους κατοίκους μπορούσαν. Υπήρχε χαλαρότητα και εκτός από τον Δήμο δεν υπήρχε άλλη αρχή που να επιβάλλει μέτρα. «Βγήκα στους επιχειρηματίες και τους είπα ότι θα είναι ασυγχώρητο αν δεν τηρήσουν τους κανόνες», πρόσθεσε.

16 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Λάρισας - Ανοίγουν εκτάκτως νέες κλίνες

Την ίδια ώρα,  δεκαέξι άτομα νοσηλεύονται με κορονοϊό σε θαλάμους αρνητικής πίεσης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, τα 12 εξ αυτών από το νομό Λάρισας (οι νοσηλευόμενοι προέρχονται από την πόλη της Λάρισας και τον Αμπελώνα), 2 από τη Μαγνησία, ένα από Τρίκαλα και ένα από Καρδίτσα.

Θετικό είναι ότι παρά τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων κανένα κρούσμα δε χρήζει προς το παρόν νοσηλείας στη ΜΕΘ, ωστόσο, σύμφωνα με το onlarissa.gr για να αντιμετωπιστεί ο αυξημένος αριθμός εισαχθέντων από τα τελευταία κρούσματα άνοιξαν με εντολή της διοίκησης 16 νέες κλίνες για κορονοϊό στον 4ο όροφο του Νοσοκομείου, εκεί όπου βρίσκονται η δερματολογική και οφθαλμολογική κλινική.

N. Χαρδαλιάς: Πιθανά νέα μέτρα σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς σήμερα υπογράμμισε ξανά τη σημασία των μέτρων αυτοπροστασίας που, όπως τόνισε, πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Μιλώντας στο sputniknews.gr και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής είτε τοπικού είτε καθολικού lockdown ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι αυτό εξαρτάται από τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και των ποιοτικών χαρακτηριστικών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι «έχουμε στη διάθεσή μας πλήθος μέτρων που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πριν αποφασιστεί η επιβολή lockdown».

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά το lockdown των περασμένων μηνών, ο μικρός αριθμός κρουσμάτων και η χαλαρή διάθεση που χαρακτηρίζει το καλοκαίρι και η επιθυμία να «αφήσουμε την πανδημία πίσω μας» επέφεραν χαλάρωση στον πληθυσμό και μη τήρηση των μέτρων προστασίας., Υπογράμμισε πάντως ότι η πολιτεία έλαβε έγκαιρα μέτρα κατά των καταστάσεων συνωστισμού -όπως τα πανηγύρια που απαγορεύτηκαν- ενώ όσον αφορά τους γάμους και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις όπου ισχύει το όριο των 100 καλεσμένων, δεν αποκλείει να παρθούν και νέα μέτρα. «Περιμένουμε να δούμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ώστε να αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων αλλά και την κριτική που έχει δεχτεί η κυβέρνηση για την αύξηση του αριθμού των επιβατών απάντησε ότι «η γενικευμένη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους του πλοίου» αποφασίστηκε «ώστε να μπορούμε όλοι μας να ταξιδέψουμε με ασφάλεια».

Γενικότερα, Επιπλέον, ανησυχία προκαλεί εξάλλου το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, εμφανίζονται όλο και περισσότερα κρούσματα σε άτομα κάτω των 40 ετών, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσούντων.

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων έχει δρομολογήσει την επιβολή νέων μέτρων και στοχευμένα σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και για όλη την Ελλάδα, όπως η καθολική χρήση της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρου.