7ος χρόνος, ημέρα 2097η
Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2021

Κορονοϊός: 1 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι το εμβόλιο περιέχει μικροτσίπ

Κορονοϊός: 1 στους 5 Αμερικανούς πιστεύουν ότι το εμβόλιο περιέχει μικροτσίπ
APimages

Ένα από τα πιο διαδεδομένα fake news σύμφωνα με το οποίο η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την εμφύτευση μικροτσίπ μέσω των εμβολιασμών με δυνατότητα εντοπισμού και παρακολούθησης των πολιτών, υποστηρίζει ένας στους πέντε Αμερικανούς σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των YouGov/Economist το 20% των Αμερικανών πολιτών θεωρεί ότι οι εμβολιασμοί αποσκοπούν στην παρακολούθηση τους μέσω της εμφύτευσης μικροτσιπ.

Την ίδια ώρα ένα 18% όσων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν υποστηρίζουν ότι το εμβόλιο προκαλεί αυτισμό, μια εκ των πλέον διαδομένων θεωριών συνωμοσίας η οποία αναπτύχθηκε από τον Άντριου Γουεικφιλντ.

Εντύπωση παράλληλα προκαλεί και ότι το 29% των αμερικανών που αυτοπροσδιορίζονται ως ψηφοφόροι των Ρεπουμπλικανών αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστούν, γεγονός που έχει καυτηριάσει επανειλημμένα ο επικεφαλής σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει γνωρίσει μεγάλη άνοδο στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Μια έρευνα της Gallup τον Ιανουάριο έδειξε πως το ποσοστό των γονέων που θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους μειώθηκε 10% τις τελευταίες δύο δεκαετίες (από 94% το 2001 σε 84% το 2020). Η έρευνα έδειξε, ακόμη, πως ένα ποσοστό 10% πιστεύει πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, ενώ ενα 46% είναι αναποφάσιστο για την ασφάλειά τους.