Κορκίδης: Διαχειρίσιμες οι απώλειες από τα νέα μέτρα

Κορκίδης: Διαχειρίσιμες οι απώλειες από τα νέα μέτρα

«Με την εφαρμογή των νέων μέτρων, μπορεί να έχουμε απώλειες από την επισκεψιμότητα καταναλωτών περίπου της τάξης του 10%, κάτι το οποίο είναι διαχειρίσιμο», τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Υπενθύμισε ότι πέρυσι, τέτοια εποχή, η αγορά βρισκόταν σε lockdown, και λειτουργούσε με μεθόδους «click inside» και «click away», όπου «είδαμε ότι είχαμε μια μείωση των πωλήσεων μας από μείον 50%, 60%, 70% και έφτασε και στο 100% στην καραντίνα».

«Φέτος με την άμυνα του εμβολίου έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε κάποια μέτρα, που μπορεί να έχουν κάποια διαδικασία και κόστος, αλλά μας προστατεύουν και μας επιτρέπουν να έχουμε μια ανοιχτή πόρτα που θα υποδεχόμαστε τον πελάτη και θα τον ξεπροβοδίζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιον, «το ανταποδοτικό όφελος είναι το μεγαλύτερο αγαθό που είναι η ανθρώπινη ζωή». Ξεκαθάρισε ότι κανένα μέτρο αντιμετώπισης της πανδημίας και στα τέσσερα κύματα, δεν ήταν ευχάριστο για κανέναν.

«Σαφέστατα μας δυσκολεύουν την καθημερινότητα, αλλά θα πρέπει να τα δούμε ως προστατευτικά και όχι ως περιοριστικά. Ως προληπτικά και ιδιαίτερα, βλέποντας ότι η πανδημία είναι μια βαθιά πληγή που ανοίγει και κλείνει, δεν την έχουμε επουλώσει», επεσήμανε.

Αίτημα για «οικονομικά αντίμετρα»

 

Ο Β. Κορκίδης ζήτησε να υπάρχει κίνητρο, κάποια οικονομικά αντίμετρα για τις επιχειρήσεις που επωμίζονται το «βάρος» της εφαρμογής των μέτρων, αναγνωρίζοντας ότι «έχουν εξαντληθεί ο προϋπολογισμός και ο δημοσιονομικός χώρος».

Ωστόσο, όπως είπε, «θα μας βοηθούσε πολύ να υπάρχει μια παράταση της αποπληρωμής των οφειλών της πανδημίας. Και δεν είναι λίγα χρήματα, είναι 2,3 δισεκατομμύρια. Αυτό το “ξεπάγωμα” να καθυστερήσει λίγο, όσο θα διαρκέσουν και τα μέτρα». Εξήγησε ότι πρόκειται για τις  οφειλές που είχαν δημιουργηθεί εντός πανδημίας και είχαν παγώσει, όπως επίσης και θέματα επιταγών μεταχρονολογημένων.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ζήτησε να δοθεί παράταση για τις επιστρεπτέες προκαταβολές, δηλαδή αντί για την 1η Ιανουαρίου, να αρχίσουν να αποπληρώνονται μετά από ένα τρίμηνο, ή ίσως και ένα εξάμηνο ανάλογα με το πόσο θα διαρκέσουν τα μέτρα.

«Έχουμε ένα πολύ δύσκολο τετράμηνο μπροστά μας, όπου εκτός από τα μέτρα έχουμε και πάρα πολλές φορολογικές υποχρεώσεις», εκτίμησε ο Β. Κορκίδης.