Κόντρα Τσακαλώτου - Σταϊκούρα στη Βουλή για την προστασία της α' κατοικίας

Κόντρα Τσακαλώτου - Σταϊκούρα στη Βουλή για την προστασία της α' κατοικίας

Άναψαν τα αίματα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού, όταν ο πρώην Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος εγκάλεσε την κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

«Εσείς γιατί καταργείτε την προστασία; Είναι άποψη σας ή η άποψη των θεσμών; Είναι δικιά σας πολιτική; Μήπως μιμείστε τον Άδωνι που έλεγε ότι δεν θα μου κλέψει την δόξα ο Τόμσεν;», είπε ο κ. Τσακαλώτος για την πρώτη κατοικία.

Για να λάβει άμεσα την απάντηση από τον Χ. Σταϊκούρα: «Το Eurogroup αποφάσισε να λήξει το προσωρινό πλαίσιο προστασίας που είχε νομοθετηθεί τον Απρίλιο του 2019. Η προστασία της α' κατοικίας είχε λήξει από τον Φλεβάρη του 2019. την είχατε δώσει στους θεσμούς από τον Φλεβάρη 2019. Με υπογραφή σας δεν υφίσταται προστασία από τον Φλεβάρη του 2019 και αυτό το έχουν επιβεβαιώσει και οι θεσμοί. Υπήρχε μια δέσμευση σας να αναλάβετε δράση για την ενοποίηση των νόμων για την πτώχευση και τα χρέη. Η δέσμευση σας ήταν προς του θεσμούς.

Αυτές είναι οι δεσμεύσεις που είχατε αναλάβει και αυτές ήταν οι πράξεις σας», του υπενθύμισε ο νυν ΥΠΟΙΚ.

Ο Ε. Τσακαλώτος άρχισε, πάντως, τα γνωστά του ευφυολογήματα προκειμένου να καλύψει την ένδεια των επιχειρημάτων του, σε ότι αφορά τουλάχιστον του πλειστηριασμούς.

«Είναι ένα νομοσχέδιο σαν αυτό που έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman. Πριν καταφέρει να τον πείσει η Τζούλια Ρόμπερτς να μην καταστρέφει επιχειρήσεις. Εσείς είστε ο πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ, από εσάς, όμως, η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε ποτέ», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε: «Στην Αγγλία λέγεται debt bondage. Δεν ξέρω αν στην Ελλάδα λέγεται χρεοδουλοπαροικία αλλά είναι η κατάσταση που δουλεύεις μια ζωή για να ξεπληρώσεις το χρέος».

Επανερχόμενος ο Χ. Σταϊκούρας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τους πλειστηριασμούς που έγινα επί ΣΥΡΙΖΑ. «Είχατε πει στις τράπεζες να είναι φειδωλές και μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έγιναν 25.672 πλειστηριασμοί. Ελπίζω να είναι ευχαριστημένο το κόμμα του "κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη". Στο διάστημα της διακυβέρνησης μας είναι 19.600 πλειστηριασμοί. Πλειστηριασμοί γινόντουσαν, γίνονται και θα γίνονται το θέμα είναι να γίνονται εκεί που υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές», είπε καταδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε κανονικά σε μαζικούς πλειστηριασμούς.

Μάλιστα, υπενθύμισε στον Ε. Τσακαλώτο ότι παλαιότερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι σημαντικοί και για κοινωνικούς λόγους.