Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα αναδρομικά

Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα αναδρομικά

«Αδιάβαστος» πιάστηκε ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ότι αφορά την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι το σύνολο των αναδρομικών είναι 3,9 δις ευρώ και όχι 1,4, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. «Η απόφαση των δικαστηρίων δεν αφορά ποσό 1,4 δις αλλά ένα ποσό 3,9 δις ευρώ. Έρχεστε και εξαγγέλλετε κούρεμα σε αυτά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι πάνω από 60%. Τα υπόλοιπα τι θα γίνουν; Στην ουσία ανακοινώνετε κούρεμα και θα ήθελα μια απάντηση», είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Για να πάρει την απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η απόφαση του ΣΤΕ αφορά αποκλειστικά και μόνο τις κύριες συντάξεις. Ούτε δώρα ούτε επικουρικές. Αυτό το ποσό μπορούμε να το καλύψουμε. Δεν έχουμε χρήματα για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο μέλλον». 

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον Α. Τσίπρα να είναι πιο ακριβής σε ότι αφορά την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. «Όταν μιλάμε για τέτοια ζητήματα να είσαστε ακριβής. Μιλήσατε για την πρωτοφανή ύφεση. Είπατε ότι βρισκόμαστε στις χειρότερες προβλέψεις, η πρόβλεψη είναι 9% και διορθώθηκε ελαφρώς προς το καλύτερο. Ωστόσο οι εκτιμήσεις για την Ιταλία είναι στο 11,2%. Θα σας παρακαλούσα όταν μιλάτε για την Ελληνική οικονομία να είστε πιο ακριβής», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Την ίδια στιγμή ανακοίνωσε ότι η έκθεση Πισσαρίδη θα αναρτηθεί σήμερα ειδάλλως αύριο και όταν υπάρξει το οριστικό κείμενο τότε θα γίνει ευρύτατος διάλογος με όλους τους φορείς. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η επιτροπή του νομπελίστα οικονομολόγου ούτε φερέφωνα της κυβέρνησης ούτε εργαλεία της. 

Απαντώντας στην κριτική του Α. Τσίπρα για την απόφαση της Ε..Ε. υπενθύμισε ότι σημείο αφετηρίας ήταν το μηδέν και όχι τα 500 εκ. ευρώ που ήταν η πρόταση Γαλλίας- Γερμανίας. «Εάν πιστεύατε ότι θα βάζατε βέτο να βγείτε και να το πείτε στο Κοινοβούλιο», τόνισε προς τον Α. Τσίπρα ο οποίος απέφυγε βέβαια να απαντήσει. 

Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο πρωθυπουργός στην απουσία του ονόματος του Ε. Τσακαλώτου από την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την πρώτη κατοικία. «Μου κάνει εντύπωση ότι δεν έχει την υπογραφή του κ. Τσακαλώτου. Εικάζω ότι είναι συνειδητή επιλογή γιατί γνωρίζει σε τι έχει δεσμευτεί. Γιατί προσυπέγραψε τα συμπεράσματα του Eurogroup που έλεγαν ότι το σχήμα θα λήξει το 2019 και αυτός είναι ο λόγος που λείπει η υπογραφή Τσακαλώτου»!