Κόντρα ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ για την «κάλυψη» σε Τουλουπάκη 

Κόντρα ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ για την «κάλυψη» σε Τουλουπάκη 

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Τείχος προστασίας ύψωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Σπ. Λάππα, στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, με αφορμή το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει ως ύποπτη και όχι ως μάρτυρας. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα «κατάπτυστο» αίτημα πρσθέτοντας ότι είναι «απαράδεκτη η πρόταση του ΚΙΝΑΛ να κληθεί η κα Τουλουπάκη ως ύποπτη. Είναι μια ρεβανσιστική κίνηση γιατί διώκεται ποινικά βουλευτής του ΚΙΝΑΛ». 

Άμεση και σφοδρή ήταν η απάντηση των δύο βουλευτών του κόμματος «Είμαι έκπληκτη από τον τρόπο που λειτούργησαν κάποιοι άνθρωποι στην υπόθεση που εξετάζουμε. Ως άνθρωπος, με αυτά που αποκαλύπτονται, επικαθαρίζομαι. Ειλικρινά νιώθω συγκλονισμένη από όσα άκουσα όλο αυτό τον καιρό μέσα σε αυτή την Επιτροπή. Παρακολουθούμε εμβρόντητοι όσα καταθέτουν οι Εισαγγελείς. Απορώ πώς κάποιοι πραγματικά κραυγάζουν αντί να σιωπούν. Απορώ γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ φωνές και ακόμη με περίσσο θράσος. Γιατί αυτά που έγιναν έβλαψαν όχι μόνο πρόσωπα αλλά και θεσμούς», τόνισε η κυρία Λιακούλη. 

Από την πλευρά του ο Β. Κεγκέρογλου σχολίασε: «Στο χωριό μου και στην Κρήτη λένε «τον όφι θωρείς και τον συρμό γυρεύεις;».  Η δράση όλων όσων συμμετείχαν στη σκευωρία είναι κοινή. Είτε είναι πολιτικός είτε είναι εισαγγελέας. Υπάρχει σκευωρία. Η πολιτική θέση μας είναι γνωστή και το αίτημά μας για την Επιτροπή κατατεθειμένο».

Μάλιστα, λίγο αργότερα πηγές του Κινήματος Αλλαγής υπογράμμιζαν σχετικά:

«Καλωσορίζουμε την αντίδραση της αξιότιμης κ. Εισαγγελέως Διαφθοράς στο νόμιμο αίτημά μας για ανωμοτί εξέτασή της ενώπιον της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Εκτιμούμε την αμεσότητα της απάντησής της, την ώρα που η ίδια αρνείται πεισματικά να αποστείλει στη Βουλή τα έγγραφα και τα στοιχεία που της έχουμε επανειλημμένως ζητήσει. Αλήθεια, τι φοβάται και ποιους προσπαθεί να καλύψει -και πέραν του εαυτού της; 

Όπως είναι γνωστό, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρα 7 παρ. 1 και 5 παρ. 3 ν. 3126/2003) εξοπλίζει την Επιτροπή με αρμοδιότητες εισαγγελικού οργάνου, που υποχρεούται να διερευνήσει τις ποινικές ευθύνες όχι μόνο ενός υπουργού αλλά και των συμμετόχων του -μη πολιτικών προσώπων. Η διαδικασία δηλαδή δεν είναι πολιτική, αλλά νομική, με πολύ συγκεκριμένες έννομες συνέπειες για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο, ανεξαρτήτως υπουργικής ιδιότητας.

Η κ. Τουλουπάκη βαρύνεται, επομένως, με καθ' έξη άγνοια νόμου, που δεν μπορεί να της συγχωρεθεί. Ή όντως δεν γνωρίζει ή εξυπηρετεί συγκεκριμένες επιδιώξεις. Η δε αναφορά της σε πειθαρχική μας δίωξη ως βουλευτών (!). αποτελεί για εμάς την πιο ισχυρή απόδειξη πως κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. 

Όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται, εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στην ευόδωση του έργου της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής. Ακόμη κι αν μείνουμε μόνοι, θα επιμείνουμε στην εις βάθος διερεύνηση ενός διαφαινόμενου υπόγειου παραδικαστικού κυκλώματος, με αδιαφανείς απολήξεις και πειθήνια όργανα σε καίριες θέσεις.

Όσο κι αν φωνάζουν, δεν θα μας σταματήσουν. Η αλήθεια θα λάμψει και θα τυφλώσει όσους έχουν μάθει να ζουν στο σκοτάδι».