8ος χρόνος, ημέρα 2389η
Τρίτη, 17 Μαΐου 2022

Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή για ΚΕΕΛΠΝΟ, Βαξεβάνη και... Αριστερά

Κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη στη Βουλή για ΚΕΕΛΠΝΟ, Βαξεβάνη και... Αριστερά

Κόντρα ξέσπασε στη Βουλή μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη με επίκεντρο τις δικαστικές εξελίξεις με το ΚΕΕΛΠΝΟ και τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη ενώ και η Αριστερά βρέθηκε στην... αρένα της αντιμαχίας.

«Εσείς στον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είστε κάτι σαν ντόκτορ Τζέκιλ και μίστερ Χάιντ. Την Κυριακή, ο αρχηγός σας έγραψε ένα άρθρο στην εφημερίδα DOCUMENTO, υπερασπιζόμενος τον κ. Κώστα Βαξεβάνη, όσο μπορούσε πιο έντονα, και κατηγορώντας την ελληνική Δικαιοσύνη, ως υποχείριο της κυβερνήσεως, διότι μια ανωτάτη δικαστική λειτουργός τού Αρείου Πάγου τον καλεί ως απολογούμενο, ως κατηγορούμενο δηλαδή, για τέσσερα βαριά κακουργήματα. Και ποια ήταν η αντίδρασις του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διώξεως κατά του κ. Βαξεβάνη, από μια εισαγγελική λειτουργό, επιπέδου του Αρείου Πάγου; Ότι είναι μια χειραγωγούμενη δίωξη από το καθεστώς Μητσοτάκη το οποίο και θα πέσει πάρα πολύ γρήγορα», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και σχολίασε: «Από χθες πανηγυρίζετε γατί κάποιοι άλλοι εισαγγελείς αποφάσισαν να παραπέμψουν στο ακροατήριο κάποιους συνεργάτες μου, για την υπόθεση των λεγομένων παρανόμων διορισμών στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Να σας ρωτήσω λοιπόν, κ. Γιαννούλη, η εισαγγελική παραπομπή είναι καταδίκη; Η εισαγγελική παραπομπή στον δυτικό κόσμο, είναι καταδίκη; Γιατί αν είναι καταδίκη, έχει καταδικαστεί ο κ. Κώστας Βαξεβάνης. Εγώ αντιθέτως, στην περίπτωση του κ. Βαξεβάνη, δεν έκανα ούτε τουίτ, από την ώρα που έγινε η κλήση σε απολογία. Ξέρετε γιατί; Σεβόμενος το τεκμήριο της αθωότητος».

«Ή το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους, προφανώς για τον κ. Βαξεβάνη άρα προφανώς και για τον κ. Πουλή και την κ. Θεοφυλάτου και όλους τους άλλους, ή δεν ισχύει για κανέναν. Διαλέξτε», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Εγώ λέω, μέχρι να υπάρχει καταδίκη στο δικαστήριο, εμείς οι πολιτικοί, καλό είναι να μην εμπλεκόμαστε. Για να μην μου πείτε όμως ότι υπεκφεύγω στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ, θέλω να πω ότι εγώ στη δίκη αυτή, όταν γίνει με το καλό, θα είμαι ασφαλώς μάρτυρας υπερασπίσεως των ανθρώπων αυτών. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι είναι εντελώς αθώοι. Η δε κυρία Ανδρονίκη Θεοφυλάτου, η οποία είναι και στενή μου συνεργάτης, τώρα στο υπουργείο Ανάπτυξης, μπορώ να σας πω ότι είναι η καλύτερη συνεργάτης που έχω, η πιο εργατική. Πιστεύω ότι στο ΚΕΕΛΠΝΟ κλαίνε με μαύρο δάκρυ που χάσανε μια υπάλληλο, που χάσανε μια υπάλληλο η οποία δουλεύει χωρίς ωράριο, από το πρωί μέχρι το βράδυ και με τόση μεγάλη αποτελεσματικότητα».

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «υπήρξε και ανάρτηση του κ. Πουλή, στην οποία επικαλείται απάντηση που έδωσε στη Βουλή ο νυν υπουργός Υγείας και στην οποία είχε δηλώσει πως δεν υπήρξε ζημία από τις προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ και πως αρχίζει έρευνα για τα 8,5 εκατομμύρια ευρώ που είχε δώσει παράνομα ο κ. Πολάκης» και σχολίασε πως ο κ. Πολάκης «τώρα το παίζει μάγκας διότι γνωρίζει ότι έχει παραγραφεί η υπόθεση, διότι ο φάκελος για τα 8,5 εκατομμύρια ήρθε αφού είχε επέλθει η παραγραφή -και αυτό είναι πρόβλημα των θεσμών- διότι μια τόσο σοβαρή καταγγελία, η Δικαιοσύνη την έστειλε στη Βουλή αφού είχε λήξει η περίοδος για την παραπομπή».

«Εγώ σε αντίθεση με εσάς, εμπιστεύομαι την ελληνική Δικαιοσύνη. Εγώ δεν θεωρώ την ελληνική Δικαιοσύνη υποχείριο ούτε της δικιάς μας κυβερνήσεως ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβήτησα τους χρόνους με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη. Είναι θεσμικό ζήτημα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει δόλος. Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε συμπεριλάβει ειδική μεταρρύθμιση για να κινούνται γρηγορότερα οι δικαστικές διαδικασίες», είπε επίσης ο κ. Γεωργιάδης και επέμεινε: «Εγώ δεν κατελόγισα δόλο στη Δικαιοσύνη. Είπα όμως ότι οι αργοί ρυθμοί της, στην προκειμένη περίπτωση, ωφέλησαν τον κ. Πολάκη. Είπα επίσης πως όταν γίνει η δίκη των παιδιών αυτών, ο ελληνικός λαός θα μάθει αν είναι αθώοι ή ένοχοι. Σήμερα που μιλάμε είναι αθώοι. Δεν έχουν καταδικαστεί από κανένα δικαστήριο. Άρα όσα διαβάζω από το πρωί στις κομματικές σας φυλλάδες δείχνουν πόσο άσχετοι είστε με κάθε θεμελιώδη αξία του δυτικού κόσμου, στο οποίο το τεκμήριο της αθώοτητας είναι το άλφα και το ωμέγα, της απονομής της Δικαιοσύνης. Γι΄ αυτό εμείς σεβόμαστε το τεκμήριο αθωότητας του Κώστα Βαξεβάνη. Γι΄ αυτό εσείς δεν μπορείτε να σεβαστείτε το τεκμήριο αθωότητας στην περίπτωση του ΚΕΕΛΠΝΟ ή οποιουδήποτε άλλου δεν σας βολεύει πολιτικά».

Μέρος της συζήτησης απασχόλησε και η προηγούμενη θητεία του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας. «Όταν εγώ ανέλαβα, οι ανασφάλιστοι ήταν έξω από το σύστημα. Πράγματι, τα νοσοκομεία τούς χρέωναν όλα τα νοσήλια, αν έμπαιναν στο νοσοκομείο, και στα φαρμακεία πλήρωναν από την τσέπη τους. Όταν παρέδωσα τη σκυτάλη στον επόμενο, τον Ιούνιο του 2014, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ήταν δωρεάν στους ανασφάλιστους, οι ανασφάλιστοι στα φαρμακεία, έπαιρνα τα φάρμακά τους, ακριβώς με τους ίδιους όρους που τα έπαιρναν οι ασφαλισμένοι και στα νοσοκομεία μπορούσαν να μπαίνουν οι ανασφάλιστοι χωρίς να χρεώνονται, με μια ενδιάμεση επιτροπή γιατρών του νοσοκομείου που έκριναν ότι πρέπει να γίνει ιατρική πράξη, ώστε να μην υπάρχει κατάχρηση. Αυτή την επιτροπή που είχα βάλει στα νοσοκομεία, την κατάργησε ο νόμος Ξανθού-Πολάκη. Έβαλαν και τους παράνομους μετανάστες. Αυτές είναι οι δύο αλλαγές του νόμου τους. Για τον νόμο για την πλήρη κάλυψη ασφαλισμένων και ανασφαλίστων, προηγήθηκε μελέτη που κατέθεσα στην τρόικα και η τρόικα επέτρεψε την ψήφισή του», είπε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχεται για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, ο κ. Γεωργιάδης επικαλέστηκε τη γνωστή ρήση του Ουίνστον Τσώρτσιλ "αν δεν γίνεις κομμουνιστής μέχρι τα 25 σου, δεν έχεις καρδιά και αν παραμείνεις μετά τα 25 σου, δεν έχεις μυαλό", για να παρατηρήσει: «Δεν αντέχει σε καμία σύγκριση ο κομμουνισμός, με τον καπιταλισμό. Στην Ελλάδα, έχουμε μια ιστορική ευθύνη. Να νικήσουμε οριστικά, την ιδεολογική ηγεμονία της Aριστεράς. Σε όλη τη μεταπολίτευση ποτέ δεν είχε η Ελλάδα την ευκαιρία να απαλλαγεί από αυτή την ιδεολογική καταστροφή. Την ευκαιρία μάς την έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας και η διακυβέρνησή του. Ο ελληνικός λαός, πριν τον Τσίπρα, όταν άκουγε ότι κάποιος ήταν αριστερός, τον έβλεπε με σεβασμό και δέος. Μετά τον Τσίπρα, φτύνει τον κόρφο του».

«Είναι προφανές ότι το πρόβλημά σας είναι η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς. Μόνο που αυτή η ηγεμονία είναι στηριγμένη στο αίμα των ανθρώπων που απελευθέρωσαν τη χώρα το ΄45, όταν οι ιδεολογικοί σας πρόγονοι είχαν τακιμιάσει με τους Γερμανούς. Εγώ έγινα αριστερός όταν όλη μου η οικογένεια, που είναι δάσκαλοι, έπρεπε να πάρουν χαρτί από τον κοινοτάρχη, για να διοριστούν», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης που κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει διατίμηση και συνταγογράφηση στα PCR στα 25 ευρώ και τόνισε ότι τα 47 ευρώ πλαφόν είναι δώρο στις μεγάλες αλυσίδες, να κλείσουν τα μικρά διαγνωστικά εργαστήρια. Χαρακτήρισε "κολοκύθια" τον νόμο της ΝΔ για τους ανασφάλιστους σημειώνοντας πως είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που διέγραψε εκατομμύρια ευρώ χρέη που είχαν σταλεί στις εφορίες για νοσηλείες ανθρώπων στα νοσοκομεία. Είπε, επίσης, ότι η αλήθεια, με όσα έγιναν σε βάρος του προϋπολογισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ θα βγει, ενώ για τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη είπε πως «του στήσατε μια διαδικασία επειδή αποκάλυψε ότι η Novartis πλήρωσε στην Αμερική επειδή τα πιάσανε πολιτικοί και υπηρεσιακοί στην Ελλάδα».