7ος χρόνος, ημέρα 2154η
Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια και για την τρίτη δόση του εμβολίου

Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια και για την τρίτη δόση του εμβολίου
Eurokinissi

Υπάρχει επάρκεια και για την τρίτη δόση του εμβολίου, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σήμερα Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι «μιλάμε για πανδημία ανεμβολίαστων». «Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακράδαντα. Εδώ όμως έχουμε από τη μια την πλευρά της επιστήμης και από την άλλη την πλευρά της συνωμοσιολογίας και των fake news», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά, μιλώντας στο Mega, ο Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε: «Τα εμβόλια είναι ασφαλή, έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις στον πλανήτη που το αποδεικνύουν. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε στη διάθεση μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. 

Μιλάμε για πανδημία των ανεμβολίαστων. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που κινδυνεύουν πιο πολύ από όλους. Το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το ρίσκο το οποίο παίρνει κάποιος προκειμένου να κάνει το εμβόλιο.

Τα επιστημονικά δεδομένα είναι ακράδαντα. Εδώ όμως έχουμε από τη μια την πλευρά της επιστήμης και από την άλλη την πλευρά της συνωμοσιολογίας και των fake news.

Σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για διαχωρισμό των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι οι εμβολιασμένοι θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά από τους ανεμβολίαστους.

Το καθήκον της πολιτείας είναι να προστατέψει την δημόσια υγεία και αυτό κάνει με τα μέτρα τα οποία παίρνει.

Ένας εμβολιασμένος έχει 13 φορές μικρότερη πιθανότητα εφόσον νοσήσει να διασωληνωθεί. Θα είχαμε δηλαδή μόνο 50 συμπολίτες στις ΜΕΘ σήμερα και όχι 350.

Το σύστημα δεν είναι στο σημείο που θα λέγαμε, στο κόκκινο δηλαδή, έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες καταστάσεις και είμαστε ανά πάσα στιγμή σε ετοιμότητα.

Όμως η πίεση είναι πολύ μικρότερη και πολύ πιο ήπια η διαχείριση όταν έχουμε να κάνουμε με εμβολιασμένους.

Μετά από 18 μήνες που δίνουμε αυτή τη μάχη, δεν μπορεί να πει κάποιος δεν ξέρω, δεν μου είπαν, δεν γνώριζα. Δεν υπάρχουν αστερίσκοι, ούτε υπεκφυγές».

«Προστατεύουμε τους υγειονομικούς και τους συμπολίτες μας»

 

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς τόνισε: «Εμβολιάσαμε πρώτους τους υγειονομικούς για να προστατέψουμε και τους ίδιους αλλά και τους συμπολίτες μας που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Δεν νοείται να πηγαίνει κάποιος που ανήκει σε ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού σε μια δομή υγείας και να κινδυνεύει.

Είναι καθήκον και θέμα κοινωνικής ευαισθησίας των υγειονομικών. Οι υγειονομικοί έχουν μεγάλα ποσοστά εμβολιασμένων και συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Είμαι βέβαιος ότι τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των εμβολιασμένων».

«Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων στις κλινικές»

 

Για την ετοιμότητα του Συστήματος Υγείας στο ενδεχόμενο να βγει μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε αναστολή σημείωσε: «Είμαστε έτοιμοι και όταν πήραμε την απόφαση είχαμε υπόψη τι πρόκειται να συμβεί.

Ο νόμος τα προβλέπει. Θα γίνει και ανακατανομή δυνάμεων μέσα στις κλινικές και τα νοσοκομεία. Σε κάθε περίπτωση το σύστημα Υγείας πρέπει να εξυπηρετήσει όλους τους συμπολίτες μας και όχι μόνο εκείνους που πάσχουν από covid».

Για τις ενδεχόμενες ελλείψεις προσωπικού στο ΕΚΑΒ κάλεσε να «μην βλέπουμε τον συνολικό αριθμό και πρόσθεσε ότι πρέπει να το δούμε σε επίπεδο τομέα και επίπεδο νοσοκομείου». «Υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε. Θα γίνουν και προσλήψεις. Το προβλέπει ο νόμος», διευκρίνισε.

Ακόμη, για τις αναβολές προγραμματισμένων χειρουργείων, ανέφερε ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας όλα τα επείγοντα και έκτακτα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν κανονικά. Τα προγραμματισμένα χειρουργεία θα διεξαχθούν, αλλά εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και αναγκαστούμε να πάρουμε έκτακτα μέτρα, θα τα πάρουμε. Ο στόχος μας είναι να μην πάμε σε αναστολή χειρουργείων, το σχέδιο μας προβλέπει την κανονική λειτουργία όλων των δομών». 

Όποιος αποφασίσει, μπορεί να κάνει το εμβόλιο αυθημερόν
Για την επάρκεια των εμβολίων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης σημείωσε ότι βεβαίως και υπάρχει επάρκεια. «Έχουμε διαθεσιμότητα εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και όποιος αποφασίσει να κάνει σήμερα το εμβόλιο μπορεί να το κάνει και αυθημερόν», σημείωσε.

Για τον διάλογο ώστε να πειστούν οι υγειονομικοί, σημείωσε ότι «δεν θα υπάρξει παράταση, ο νόμος θα εφαρμοστεί την 1η Σεπτεμβρίου. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλωστε είναι υπέρ του εμβολιασμού. Ας βγούμε μπροστά μαζί με εμάς και να πείσουν όλους τους συναδέλφους τους να κάνουν το εμβόλιο».