Κοντά στο ιστορικό χαμηλό και πάλι η τουρκική λίρα - Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,9%

Κοντά στο ιστορικό χαμηλό και πάλι η τουρκική λίρα - Συρρίκνωση της οικονομίας κατά 9,9%

Διακυμάνσεις σε επίπεδα κοντά στο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου κάνει και πάλι η τουρκική λίρα στον απόηχο των ανακοινώσεων για ύφεση 9,9% της οικονομίας της γείτονος κατά το β' τρίμηνο, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο των δέκα τελευταίων ετών. 

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης για την πορεία του τουρκικού ΑΕΠ, η ισοτιμία της λίρας έφτασε κάποια στιγμή να διαπραγματεύεται ακόμη και στις 7,37 λίρες έναντι του δολαρίου, παρ' ότι η επίδοση της τουρκικής οικονομίας στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου ήταν καλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, οι οποίοι προέβλεπαν βουτιά 11,8%.

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου 19% έναντι του δολαρίου φέτος, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και σύμφωνα με αναλυτές η εικόνα θα ήταν πολύ χειρότερη αν τα μέτρα που ελήφθησαν από την αμερικανική κεντρική τράπεζα δεν είχαν ασκήσει πίεση στο δολάριο.

Η οικονομία της Τουρκίας κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση εδώ και μια δεκαετία το β΄ τρίμηνο του 2020, καθώς συρρικνώθηκε κατά 9,9%, ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής δυσπραγίας έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητές, όπως αναφέρει το Bloomberg. 

Σε κάθε περίπτωση η ρευστότητα της τουρκικής οικονομίας έχει στραγγίξει και η κεντρική τράπεζα της χώρας ξοδεύει δισεκατομμύρια δολαρίων για να την στηρίξει, αφού η αιτία της κατάρρευσης βρίσκεται στις ίδιες τις λάθος επιλογές της τουρκικής κυβέρνησης, οι οποίες έχουν κλονίσει την επενδυτική εμπιστοσύνη.

Σύμφωνα με το Bloomberg το πακέτο τόνωσης 240 δισ. λιρών της κυβέρνησης και η πολιτική της κεντρικής τράπεζας φαίνεται να αποδίδουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Η βιομηχανική παραγωγή στην χώρα αυξήθηκε τον Ιούνιο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο και το οικονομικό κλίμα παρουσίασε βελτίωση για τέσσερις συνεχόμενους μήνες έως τον Αύγουστο.

Οσο όμως η λίρα καταρρέει, τόσο φτωχότεροι γίνονται οι Τούρκοι. Η υποχώρηση της τουρκικής λίρας επαναφέρει τον κίνδυνο νέας εκτίναξης των τιμών για τα εισαγόμενα προϊόντα όπως τα φάρμακα και τα καύσιμα. Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται συνεχώς, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει συρρίκνωση της τουρκικής οικονομίας κατά 5% για το 2020.

Αν το σενάριο επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά της οικονομίας στην ιστορία της χώρας. Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, εμφανίζεται πιο αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι στο χειρότερο σενάριο η ύφεση θα περιοριστεί στο 2%.