7ος χρόνος, ημέρα 2102η
Τρίτη, 3 Αυγούστου 2021

Κοντά στην αυτοκτονία έφτασε Αυστραλοβρετανίδα που κρατήθηκε δυο χρόνια στο Ιράν

Κοντά στην αυτοκτονία έφτασε Αυστραλοβρετανίδα που κρατήθηκε δυο χρόνια στο Ιράν
APimages

Η Αυστραλοβρετανή ακαδημαϊκός Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, που πέρασε δύο χρόνια υπό κράτηση στο Ιράν, δήλωσε σήμερα ότι έμεινε σε απομόνωση για επτά μήνες σε ένα «ψυχολογικό βασανιστήριο», όπως το χαρακτήρισε, που την έκανε να σκέφτεται την αυτοκτονία.

Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, που συνελήφθη στο Ιράν το 2018 και καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη κατηγορούμενη για κατασκοπεία, απελευθερώθηκε πέρυσι με αντάλλαγμα τρεις Ιρανούς που κρατούνταν στο εξωτερικό.

Μιλώντας για πρώτη φορά δημοσίως, η Μουρ-Γκίλμπερτ δήλωσε ότι κρατούνταν σε ένα κελί 4 τετραγωνικών μέτρων, που είχε μόνο ένα τηλέφωνο για να επικοινωνεί με τους φρουρούς.

«Τρελαίνεσαι τελείως. Είναι τόσο καταστροφικό. Ένιωθα σωματικό πόνο», δήλωσε η Μουρ-Γκίλμπερτ στο Sky News Australia.

Η Μουρ-Γκίλμπερτ, ειδικός σε θέματα πολιτικής για τη Μέση Ανατολή στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δήλωσε ότι η ψυχική της υγεία επιδεινώθηκε ύστερα από δύο εβδομάδες.

«Σκεπτόμουν ότι εάν μπορούσα, θα αυτοκτονούσα».

Ύστερα από εννέα μήνες φυλάκισης, η Μουρ-Γκίλμπερτ καταδικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης, στο οποίο προσπάθησε να αντιταχθεί μέσω μιας σειράς απεργιών πείνας. Στην πιο τολμηρή της κίνηση, η Μουρ-Γκίλμπερτ δήλωσε ότι κάποια φορά αποπειράθηκε να δραπετεύσει.

«Μία ημέρα, σκεπτόμουν ‘Ξέρεις τι; Θα το κάνω. Δεν έχω να χάσω τίποτα’», δήλωσε η Μουρ-Γκίλμπερτ στο Sky News.

«Υπήρχαν καρφιά σε ένα κομμάτι του τοίχου, έτσι πήρα κάποιες κάλτσες μαζί μου και τις φόρεσα στα χέρια μου και μετά τα γράπωσα, ελπίζοντας ότι δεν ήταν πολύ κοφτερά».

Μόλις έφτασε στην ταράτσα της φυλακής, η Μουρ-Γκίλμπερτ δήλωσε ότι θα μπορούσε να κατέβει τους τοίχους και να τρέξει προς μια γειτονική πόλη. Ωστόσο, είπε ότι αποφάσισε να μην το κάνει καθώς φορούσε τη στολή φυλακισμένης, δεν μιλούσε τη γλώσσα και φοβόταν τις συνέπειες εάν την έπιαναν.

Τελικά, απελευθερώθηκε σε ανταλλαγή κρατουμένων και επέστρεψε στην Αυστραλία, όπου τώρα, όπως λέει, επικεντρώνεται στην αποκατάσταση της υγείας της.