Κοντά σε συμφωνία για τον παγκόσμιο ψηφιακό φόρο η G7
FT

Κοντά σε συμφωνία για τον παγκόσμιο ψηφιακό φόρο η G7

Η ομάδα των G7 πλησιάζει στην επίτευξη συμφωνίας για τη φορολογία των εταιρειών πολυεθνικών, ανοίγοντας το δρόμο για μια συμφωνία σε παγκόσμιο επίπεδο αργότερα μέσα στο έτος σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

H συμφωνία των G7 θα μπορούσε να επισφραγιστεί ήδη την Παρασκευή μετά την πρόοδο των συζητήσεων μεταξύ των ανώτερων αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες, ανέφεραν οι FT. Στη συνέχεια η συμφωνία θα μπορούσε να επικυρωθεί από τους ηγέτες της G7 στη σύνοδο κορυφής της 11ης και 13ης Ιουνίου.

Εδώ και χρόνια διεξάγονται διαπραγματεύσεις στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) προκειμένου, από τη μια πλευρά, να οριστεί ένας εναρμονισμένος φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των πολυεθνικών, και από την άλλη να αποτυπώνονται καλύτερα τα κέρδη των κολοσσών του Διαδικτύου.

Αυτές οι δύσκολες συζητήσεις ξεκίνησαν και πάλι με την άνοδο στην προεδρία των ΗΠΑ του Τζο Μπάιντεν ο οποίος πρότεινε στους εταίρους του στον ΟΟΣΑ να οριστεί ένας «κατ’ ελάχιστον»φορολογικός συντελεστής 15% στα κέρδη των πολυεθνικών, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Κομβική πλευρά της αμερικανικής πρότασης είναι το να πληρώνουν όλες οι πολυεθνικές εταιρείες, με ετήσια παγκόσμια εισοδήματα άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μορφή εταιρικού φόρου οπουδήποτε πωλούν τα εμπορεύματα ή τις υπηρεσίες τους. Αυτό επικεντρώνει στις 100 περίπου μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως που περιλαμβάνουν και ορισμένους από τους ψηφιακούς γίγαντες όπως είναι Facebook και η Google.

Η Ουάσιγκτον κάνει σαφές ότι εάν εφαρμοστεί ένας τέτοιος φόρος, που χρειάζεται έναν τρόπο υπολογισμού του πώς κατανέμονται τα εισοδήματα και η φορολογία, θα πρέπει χώρες όπως π.χ. η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία να καταργήσουν τους φόρους στις ψηφιακές υπηρεσίες που έχουν καθιερώσει και βάζουν στο στόχαστρο αμερικανικές επιχειρήσεις.

Το αντιπολιτευτικό Εργατικό Κόμμα στη Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μία ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο σχετικά με την υποστήριξη των αμερικανικών σχεδίων για την εισαγωγή ενός κατώτερου εταιρικού φόρου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Εργατικό Κόμμα προωθεί ψηφοφορία σήμερα στο κοινοβούλιο για ένα κατώτερο ποσοστό εταιρικού φόρου 

Η Βρετανία θα αυξήσει το ποσοστό του κύριου εταιρικού φόρου της σε 25% από 19% το 2023, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός των Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ νωρίτερα μέσα στο 2021.

Το Εργατικό Κόμμα προωθεί μία τροπολογία στο νομοσχέδιο για τα οικονομικά της Βρετανίας.

«Αυτή η παγκόσμια συμφωνία θα φέρει επιπλέον φορολογικά έσοδα, ωφελώντας τη Βρετανία, ενώ θα σταματήσει τις μεγάλες πολυεθνικές, αλλά και τους γίγαντες του διαδικτύου από το να πουλάνε φθηνότερα από τις επιχειρήσεις μας», δήλωσε η υπεύθυνη εκπρόσωπος των Εργατικών για τα οικονομικά θέματα Ρέιτσελ Ριβς.

Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι η επίτευξη μιας διεθνούς συμφωνίας για τον τρόπο με τον οποίο φορολογούνται οι μεγάλες ψηφιακές εταιρίες «είναι μία προτεραιότητα» και ότι «καλωσορίζουμε την ανανεωμένη δέσμευση των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση του ζητήματος και συμφωνούμε ότι οι ελάχιστοι φόροι είναι ενδεχόμενο να βοηθήσουν για τη διασφάλιση καταβολής των φόρων από τις επιχειρήσεις».

«Ωστόσο, είναι σημαντικό το που γίνεται η καταβολή του φόρου και η οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι ψηφιακές επιχειρήσεις πληρώνουν φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάλογα με τις οικονομικές δραστηριότητές τους».