Κομισιόν: Συμφωνήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του «πράσινου» πιστοποιητικού

Κομισιόν: Συμφωνήθηκαν οι τεχνικές προδιαγραφές του «πράσινου» πιστοποιητικού

Ένα μήνα μετά την εισήγηση της Κομισιόν για ένα «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» - που ήταν πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού - οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών στο δίκτυο  «eHealth»  συμφώνησαν επί των κατευθυντήριων γραμμών που περιγράφουν τις κύριες τεχνικές προδιαγραφές για την υλοποίηση του συστήματος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα προς τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής σε επίπεδο ΕΕ. Παράλληλα, τα κράτη μέλη παροτρύνονται να αναπτύξουν άμεσα τις απαιτούμενες τεχνικές λύσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σημαντικό το έργο της τεχνικής υλοποίησης να προχωρήσει παράλληλα με τη νομοθετική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, ώστε να εξασφαλιστεί η διαθεσιμότητα των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Οι συμφωνηθείσες τεχνικές προδιαγραφές καλύπτουν τη διάρθρωση των δεδομένων και τους μηχανισμούς κωδικοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού QR, που θα διασφαλίζουν ότι όλα τα πιστοποιητικά, ψηφιακά ή έντυπα, θα μπορούν να διαβάζονται και να επαληθεύονται σε όλη την ΕΕ.

Στις οδηγίες περιγράφεται, επίσης, η ηλεκτρονική πύλη της ΕΕ. Η πύλη που θα δημιουργήσει η Επιτροπή θα επιτρέπει την ανταλλαγή ηλεκτρονικών κλειδιών υπογραφής, ώστε να είναι δυνατή η επαλήθευση της γνησιότητας των ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ. Κανένα προσωπικό δεδομένο των κατόχων πιστοποιητικού δεν θα περνάει από τη θύρα, καθώς αυτό δεν είναι απαραίτητο για την επαλήθευση.

Τέλος, στις κατευθυντήριες γραμμές περιγράφονται εφαρμογές αναφοράς για το λογισμικό έκδοσης ψηφιακών πράσινων πιστοποιητικών, μια εφαρμογή αναφοράς για την επαλήθευση των πιστοποιητικών και ένα πρότυπο ψηφιακού πορτοφολιού όπου οι πολίτες θα μπορούν να τις αποθηκεύουν.

Εναπόκειται στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν αυτά τα συστήματα σε εθνικό επίπεδο, ωστόσο οι εφαρμογές αναφοράς θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της δημιουργίας τους, καθώς τα κράτη μέλη θα μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Οι υλοποιήσεις αναφοράς θα είναι ανοιχτού κώδικα και θα είναι διαθέσιμες έως τα μέσα Μαΐου.

Ο Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν ανέφερε ότι «από πλευράς Επιτροπής θα είμαστε έτοιμοι έως την 1η Ιουνίου για να συνδεθούν τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι το σύστημα θα τεθεί σε ισχύ έως τη θερινή περίοδο. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τα κράτη μέλη στις προσπάθειές τους να αναπτύξουν την απαραίτητη τεχνική υποδομή το συντομότερο δυνατό».

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδη, πρόσθεσε πως «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για να καταστούν τα ψηφιακά πράσινα πιστοποιητικά πραγματικότητα για τους πολίτες έως το καλοκαίρι» και συμπλήρωσε πως «είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη στην καταπολέμηση της πανδημίας, ενώ επιτρέπουν στους πολίτες να ασκούν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη μετακίνηση με συντονισμένο και ασφαλή τρόπο».