8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Κομισιόν: Πρόταση για αναστολή δασμών για ένα χρόνο στις εισαγωγές από Ουκρανία

Κομισιόν: Πρόταση για αναστολή δασμών για ένα χρόνο στις εισαγωγές από Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη αναστολή για ένα έτος των δασμών σε όλα τα ουκρανικά προϊόντα που δεν περιλαμβάνονται σε υπάρχουσα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία της χώρας εν μέσω πολέμου με τη Ρωσία.

Τα μέτρα θα ισχύουν ιδίως για τα οπωροκηπευτικά που υπόκεινται σε απαιτήσεις ελάχιστης τιμής, στα γεωργικά προϊόντα που υπόκεινται σε ποσοστώσεις και σε ορισμένα βιομηχανικά αγαθά, των οποίων οι δασμοί επρόκειτο να καταργηθούν σταδιακά έως το τέλος του 2022. Αυτή η σταδιακή κατάργηση, όπως ορίζεται στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΕΕ- Ουκρανίας του 2016, ισχύει για τα λιπάσματα, τα προϊόντα αλουμινίου και τα αυτοκίνητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαιρέσει επίσης την Ουκρανία από τα μέτρα που περιορίζουν τις εισαγωγές χάλυβα και θα άρει τους αντισταθμιστικούς δασμούς που επιβάλλει επί του παρόντος η ΕΕ στους ουκρανικούς σωλήνες χάλυβα, τα προϊόντα από χάλυβα θερμής έλασης κ.α

Η κίνηση θα πρέπει τώρα να συμφωνηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία επιβλέπει την εμπορική πολιτική στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, είπε ότι τα πρωτοφανή μέτρα σχεδιάστηκαν για να μετριάσουν τις δυσκολίες για τους Ουκρανούς παραγωγούς και εξαγωγείς ενόψει της εισβολής της Ρωσίας. «Από την έναρξη της επιθετικότητας της Ρωσίας, η ΕΕ έχει δώσει προτεραιότητα στη σημασία της διατήρησης της οικονομίας της Ουκρανίας – η οποία είναι ζωτικής σημασίας τόσο για να τη βοηθήσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο όσο και για να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά τον πόλεμο», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου Βάλντις Ντομπρόβσκις. Πέρυσι, το εμπόριο ΕΕ- Ουκρανίας ήταν πάνω από 52 δισεκατομμύρια ευρώ (55 δισεκατομμύρια δολάρια), διπλάσιο του επιπέδου πριν από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου του 2016.

Πηγή: Reuters