Κομισιόν: «Πράσινο φως» για εκταμίευση των 748 εκατ. - Θετική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων

Κομισιόν: «Πράσινο φως» για εκταμίευση των 748 εκατ. - Θετική αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων

Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω πανδημίας, η Ελλάδα έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, εκτιμά η Κομισιόν στην έκθεση της 10ης αξιολόγησης, δίνοντας «πράσινο φως» στο Eurogoroup για την εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ από τα κέρδη ομολόγων.

Ειδικότερα, η έκθεση της Κομισιόν επισημαίνει την ύπαρξη ορισμένων δικαιολογημένων καθυστερήσεων στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων λόγω της κρίσης του κορονοϊού, ωστόσο υπογραμμίζει την πρόοδο των ελληνικών αρχών με θεμελιώδεις επεμβάσεις σε καθοριστικούς τομείς για τη διαχείριση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων της κρίσης και ειδικά για την ενίσχυση των ικανοτήτων της δημόσιας διοίκησης για την επιτυχή αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, «τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα χαιρετίζουν τη στενή και εποικοδομητική δέσμευση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι απαραίτητο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την αποκατάσταση των καθυστερήσεων που προκαλούνται εν μέρει από την πανδημία, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Μεταξύ άλλων, η έκθεση επισημαίνει όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί, την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα και για τα φυσικά πρόσωπα από 1η Ιουνίου, την πρόοδο στη μείωση των «κόκκινων δανείων» με την παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» που θα βοηθήσει την ταχύτερη εξυγίανση των τραπεζών, καθώς και στην επίτευξη του στόχου 30% σε κεντρικές κρατικές προμήθειες για την Υγεία και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. 

Παράλληλα, αναφέρει την ολοκλήρωση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις επιχορηγήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, την ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε άτομα με αναπηρία και υπογραμμίζει τη σημαντική πρόοδο στους τομείς των αποκρατικοποιήσεων αλλά και του θεσμικού πλαισίου κατά της διαφθοράς.

Ισχυρή ανάκαμψη φέτος και το 2022

Η έκθεση αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 8,2% το 2020, κάπως λιγότερο από το αναμενόμενο, αλλά σημαντικά περισσότερο από ότι η ΕΕ στο σύνολό της, κυρίως λόγω του βάρους του τουριστικού τομέα στην οικονομία. Η κυβέρνηση παρουσίασε πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για το 2021 και το 2022 για να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και τις ιδιωτικές επενδύσεις και η δημοσιονομική πολιτική αναμένεται να παραμείνει υποστηρικτική για να συνεχίσει να μετριάζει τον αντίκτυπο της κρίσης στην αγορά εργασίας και την κοινωνική κατάσταση.

«Τα μέτρα προστασίας της απασχόλησης υποστηρίζονται από την ΕΕ, ιδίως μέσω του νέου χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη της απασχόλησης (SURE) και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου», επισημαίνεται.

Η έκθεση κάνει ειδική μνεία στις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υπογραμμίζει ότι η οικονομία της χώρας θα ανακάμψει φέτος με ανάπτυξη στο 4,1% του ΑΕΠ, ενώ θα αυξήσει παραπάνω ρυθμό επόμενο έτος με τη συνδρομή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και το άνοιγμα του τουρισμού, με την ανάπτυξη να ενισχύεται στα 6% το 2022.

Την ίδια ώρα, το πρωτογενές έλλειμμα αναμένεται φέτος στο 7,3% του ΑΕΠ, ενώ θα μειωθεί δραστικά στο 0,5% του ΑΕΠ το 2022.

Παράλληλα, εκτιμά ότι οι μόνιμες φορολογικές μειώσεις που θεσπίστηκαν για τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 55% για τα άτομα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και στο 80% για τις νομικές οντότητες βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, όπως και η μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

Τα σενάρια για το χρέος

Η ανανεωμένη έκθεση βιωσιμότητας χρέους βάσει των εαρινών προβλέψεων της Κομισιόν δείχνει ότι οι αυξημένοι κίνδυνοι λόγω πανδημίας αντισταθμίζονται από την πρόβλεψη ανάπτυξης, με το βασικό σενάριο να προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί 169% του ΑΕΠ έως τα τέλη της δεκαετίας και θα υποχωρήσει κάτω από το 100% έως το 2047.

Οι μικτές ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας αναμένονται μετριασμένες και χαμηλότερα από το 15% του ΑΕΠ έως το 2030, ενώ θα αυξηθούν μετά το 2030, με την έναρξη της αποπληρωμής των δανείων και έως τη λήξη της περιόδου αναβολής πληρωμής των τόκων από τα δάνεια, ενώ στην πορεία μειώνονται και πάλι υποχωρώντας στο 13% του ΑΕΠ έως το 2060.

Τα επικαιροποιημένα εναλλακτικά σενάρια της Κομισιόν δείχνουν ελαφρώς αυξημένους κινδύνους βιωσιμότητας, στο ενδεχόμενο υστέρησης στον αναμενόμενο ρυθμό ανάπτυξης ή και αύξησης των επιτοκίων δανεισμού.

Ειδικότερα,  στο σενάριο με «υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου» η τροχιά του χρέους είναι συνολικά υψηλότερη αλλά παραμένει μειούμενη σε όλη την υπό εξέταση περίοδο, ενώ οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης είναι υψηλότερες μακροπρόθεσμα και υπερβαίνουν οριακά το 20% του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια της προβολής.

Στο σενάριο της «χαμηλής ανάπτυξης», τα επίπεδα χρέους παραμένουν υψηλά μακροπρόθεσμα και οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης αυξάνονται σε όλο τον ορίζοντα της ανάλυσης, ξεπερνώντας σταθερά το 20% του ΑΕΠ από τα μέσα της δεκαετίας του 2040.

Διαβάστε ακόμα: 

Χρήστος Σταϊκούρας: Η συστηματική προσπάθεια αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς