Κομισιόν: Πιθανή συμφωνία με την Johnson & Johnson για εμβόλιο κατά του Covid-19

Κομισιόν: Πιθανή συμφωνία με την Johnson & Johnson για εμβόλιο κατά του Covid-19

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον φαρμακευτικό κολοσσό Johnson & Johnson προκειμένου να διασφαλίσει την πρόσβαση ή να αγοράσει προκαταβολικά δόσεις του εμβολίου κατά του Covid-19 που αναπτύσσει η εταιρεία, δήλωσαν στο Reutes αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις συζητήσεις.

Η κίνηση αυτή θα είναι η πρώτη που κάνει η Κομισιόν από τη στιγμή που έλαβε πολιτική εντολή από τις 27 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να χρησιμοποιήσει ένα ταμείο εκτάκτου ανάγκης με ένα ποσό άνω των 2 δισ. ευρώ για να κλείσει συμφωνίες προ-αγοράς ή δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς με μέχρι έξι κατασκευαστές εμβολίων.

Η συμφωνία της Κομισιόν με την αμερικανική εταιρεία είναι «δρομολογημένη», σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο από χώρα της ΕΕ.

Η Johnson & Johnson σκοπεύει να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον επόμενο μήνα για το πειραματικό της εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού

Η εταιρεία AstraZeneca έκλεισε μια παρόμοια συμφωνία τον Μάιο με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters η συμφωνία είναι πιθανό να ανακοινωθεί ακόμη και την επόμενη εβδομάδα, αν και μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερος χρόνος για να επισημοποιηθεί, ενώ υπάρχουν και κάποιες πιθανότητες οι δύο πλευρές να μην καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων της ΕΕ δυσκολεύουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά σύμφωνα με ένα προσχέδιο της Κομισιόν που μένει να εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η έγκριση τεσσάρων μόλις κρατών θα είναι αρκετή για να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημες διαπραγματεύσεις με κάποια φαρμακευτική εταιρεία.

Παρόλο που υπάρχει ο κίνδυνος να επενδύσει η Κομισιόν σε κάποιο εμβόλιο που θα αποδειχθεί αναποτελεσματικό, οι αξιωματούχοι της ΕΕ δηλώνουν ότι το ρίσκο δικαιολογείται από την ανάγκη να εξασφαλιστούν αρκετές δόσεις ενός εμβολίου για τον ευρωπαϊκό πληθυσμό των 450 εκατομμυρίων.