Κομισιόν: Όποια εταιρεία ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια για το αέριο, παραβιάζει τις κυρώσεις

Κομισιόν: Όποια εταιρεία ανοίξει λογαριασμό σε ρούβλια για το αέριο, παραβιάζει τις κυρώσεις

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Τρίτη ότι το άνοιγμα λογαριασμού σε ρούβλια στη Gazprombank παραβιάζει το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ.

«Αυτή η κίνηση ξεπερνά τις οδηγίες που δίνουμε στα κράτη - μέλη για το τι επιτρέπεται υπό το καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά o Ερίκ Μαμέρ σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το διάταγμα του Πούτιν, μια συναλλαγή θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο αφού το ξένο νόμισμα μετατραπεί σε ρούβλια και οι εταιρείες θα χρειάζονταν δύο τραπεζικούς λογαριασμούς για να το επιτρέψουν - έναν για κάθε νόμισμα.

Οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν μια «ξεκάθαρη δήλωση» λέγοντας ότι όταν πληρώνουν ευρώ ή δολάρια, θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβάσεων έχουν εκπληρωθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν.

Ο κρατικός πάροχος ενέργειας της Φινλανδίας Gasum δήλωσε την Τρίτη ότι θα παραπέμψει τη διαφωνία του για τις πληρωμές σε ρούβλια με τη ρωσική Gazprom Export σε διαδικασία διαιτησίας.

Η Gasum είπε ότι δεν θα δεχτεί την απαίτηση της Gazprom Export να πληρώσει σε ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου της στη Φινλανδία και ως εκ τούτου αναμένει ότι οι ροές φυσικού αερίου προς τη Φινλανδία θα μπορούσαν να σταματήσουν.