Κομισιόν: Να καταργήσουν τώρα οι ΗΠΑ τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα

Κομισιόν: Να καταργήσουν τώρα οι ΗΠΑ τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η κίνηση της Airbus να δεχτεί υψηλότερα επιτόκια στα δάνεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διευθετεί τη διένεξη με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΠΟΕ, και αν αυτό δεν συμβεί, η Ευρώπη θα απαντήσει με αντίποινα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση... η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία... συμμορφώνονται πλήρως με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) στην υπόθεση της Airbus. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πλέον καμία βάση για να διατηρήσουν τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχουν επιβάλει στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και ενισχύει την ταχύτατη διευθέτηση αυτής της μακρόχρονης διαμάχης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Θυμίζουμε ότι τα κρατικά δάνεια ευρωπαϊκών χωρών προς την Airbus είχαν θεωρηθεί παράνομες επιδοτήσεις από τον ΠΟΕ, που ενέκρινε την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές εξαγωγές ύψους 7,5 δισ., ενώ εκκρεμεί η διαιτητική απόφαση του Οργανισμού Εμπορίου σχετικά με τις παράνομες επιδοτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης προς την Boeing.

Ο Επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε: «Αν δεν υπάρξει διακανονισμός, η ΕΕ θα είναι έτοιμη να κάνει χρήση των δικών της δικαιωμάτων επιβολής κυρώσεων».

Η Κομισιόν δήλωσε ότι η κλίμακα και το πεδίο εφαρμογής των αντιποίνων θα αποφασιστεί αναλόγως με την απόφαση διαιτησίας του ΠΟΕ στην παράλληλη υπόθεση των αμερικανικών χορηγήσεων στην Boeing.

Την κίνηση της Airbus σχολίασε και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, λέγοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει τώρα τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως τα γαλλικά κρασιά.

Δηλώσεις έκανε και η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, μέσω του λογαριασμού της στο Twitter καλώντας τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις: «Η ΕΕ έχει συμμορφωθεί, δεν υπάρχει λόγος για αμερικανικές κυρώσεις επί των ευρωπαϊκών εξαγωγών πλέον, ζητούμε να αρθούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί στα ισπανικά προϊόντα».