Κομισιόν κατά Sanofi: Αντιδράσεις ΕΕ για την απόφαση να διαθέσει πρώτα το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Κομισιόν κατά Sanofi: Αντιδράσεις ΕΕ για την απόφαση να διαθέσει πρώτα το εμβόλιο στις ΗΠΑ

Ο φαρμακευτικός όμιλος Sanofi δεν θα διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες έναπιθανό εμβόλιο κατά της Covid-19 αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αρκετά αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του, ενώ σε διαφορετική περίπτωση το εμβόλιο θα διατεθεί πρώτα στις ΗΠΑ, οι οποίες και επένδυσαν στις έρευνας για την δημιουργία του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Ολιβιέ Μποζιγιό στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV «οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτή την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο».

«Το εμβόλιο κατά της Covid-19 πρέπει να είναι ένα αγαθό δημόσιας ωφέλειας και η πρόσβαση σε αυτό πρέπει να είναι δίκαιη και καθολική», δήλωσε ο Στέφαν ντε Κιρμάκερ, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Για εμάς, είναι πολύ σημαντικό, στο μέτρο που αυτός ο ιός είναι παγκόσμιος, να εργαζόμαστε (για το θέμα αυτό) παγκόσμια», επέμεινε.

Σημειώνεται πως χθες, η Sanofi είχε προειδοποιήσει, μέσω του γενικού διευθυντή της Πολ Χάντσον, πως θα διέθετε κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, επειδή οι αμερικανικές αρχές επένδυσαν οικονομικά προκειμένου να υποστηρίξουν τις έρευνες του φαρμακευτικού γίγαντα, διευκρινίζοντας πως η χρονική διαφορά στη διάθεση του εμβολίου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης θα ήταν μερικές ημέρες ή μερικές εβδομάδες.

Άμεση ήταν η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης, με την υφυπουργό Οικονομίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ, να χαρακτηρίζει απαράδεκτο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ η ίδια ανακοίνωσε πως επικοινώνησε αμέσως με την διοίκηση της εταιρείας.

Ερωτηθείς επανειλημμένως για μια διαφορά ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τη διάθεση του εμβολίου, ο επικεφαλής της Sanofi στη Γαλλία απέφυγε μια σαφή διάψευση, διαβεβαιώνοντας ωστόσο πως η θεραπεία αυτή εντέλει θα είναι «διαθέσιμη σε όλους».

«Ο σκοπός είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο», διαβεβαίωσε.

Όμως, εκ των πραγμάτων, αυτό θα είναι δυνατόν (μόνο) «αν οι Ευρωπαίοι εργαστούν το ίδιο γρήγορα με τους Αμερικανούς», διευκρίνισε ο Μποζιγιό.

«Η αμερικανική κυβέρνηση κινητοποιήθηκε δυνατά από πολύ νωρίς στον τομέα της χρηματοδότησης» υπογράμμισε, λέγοντας πως οι ΗΠΑ έχουν προβλέψει ήδη να διαθέσουν «εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Αντίθετα «είμαστε σε συνομιλίες με τις ευρωπαϊκές αρχές (...) και ορισμένα κράτη της ΕΕ όπως η Γαλλία και η Γερμανία προκειμένου να επιταχύνουν τα πράγματα» συνέχισε, σημειώνοντας πως θα πρέπει επίσης να διευκολυνθούν οι κανονιστικές διαδικασίες.

Όσον αφορά αυτές καθαυτές τις έρευνες, ο Μποζιγιό επιβεβαίωσε πως σκοπός παραμένει η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 18 ή 24 μήνες, υπογραμμίζοντας πως ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σύντομο σε σχέση με το συνηθισμένο, που εκτείνεται περίπου σε δέκα χρόνια.

AP Photo/Ted S. Warren