Κομισιόν για AstraZeneca: Εξετάζονται «όλες οι επιλογές» για τις συμφωνημένες δόσεις

Κομισιόν για AstraZeneca: Εξετάζονται «όλες οι επιλογές» για τις συμφωνημένες δόσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι εξετάζει όλες τις επιλογές της προκειμένου να διασφαλίσει ότι η AstraZeneca θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις προμήθειες του εμβολίου της, λίγο αφότου υπήρξε δημοσίευμα το οποίο αναφερόταν στο ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να προβεί σε νομικές ενέργειες κατά της αγγλοσουηδικής εταιρείας για τις επανειλημμένες περικοπές της στις προμήθειες εμβολίων που προορίζονταν για την Ε.Ε., ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να διασφαλίσουμε τη μεταφορά ενός επαρκούς αριθμού δόσεων που να ανταποκρίνεται στις αρχικές δεσμεύσεις της εταιρείας». «Μαζί με τα κράτη – μέλη, εξετάζουμε όλες τις επιλογές προκειμένου να το επιτύχουμε αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πέντε ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η ιστοσελίδα Politico, η Επιτροπή έθεσε το ζήτημα στη διάσκεψη των εθνικών αντιπροσώπων την Τετάρτη, οπότε η πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ δήλωσε ότι θα υποστηρίξει μια νομική διαδικασία κατά της αγγλοσουηδικής φαρμακευτικής. 

Ένας διπλωμάτης διευκρίνισε ότι σκοπός της Κομισιόν είναι να υποχρεώσει την AstraZeneca να παρέχει τις δόσεις που ορίζονται στη σύμβαση της ΕΕ. Δύο από τους διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπήρχε προθεσμία αργότερα αυτήν την εβδομάδα, οπότε οι χώρες της ΕΕ πρέπει να υπογράψουν την έναρξη νομικών διαδικασιών.

Και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, σε σημερινό της δημοσίευμα επικαλείται πληροφορίες, ότι η Κομισιόν προετοιμάζει ήδη νομικές ενέργειες κατά της AstraZeneca. 

Τον Ιανουάριο, η εταιρεία είχε ήδη μειώσει τον στόχο της, κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα «αποδοτικότητας» στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο, ενώ στη συνέχεια επικαλούμενη «περιορισμούς στις εξαγωγές» για τα εμβόλια που παρασκευάζονται εκτός της ΕΕ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει παρά μόνο 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο θα παραδώσει μόνο 70 εκατομμύρια δόσεις αντί για 300 εκατομμύρια που προβλεπόταν αρχικά.

Εκτός όμως από το πρόβλημα εφοδιασμού και της αθέτησης των υποσχέσεων της εταιρείας προς την Ε.Ε., οι Βρυξέλλες έχουν ακόμα και πρόβλημα επικοινωνίας με την AstraZeneca. Οπως δήλωσε πρόσφατα  ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς, η Κομισιόν αναγκάστηκε να λάβει νομικά μέτρα μόνο και μόνο για να καταφέρει να μιλήσει με τους υπευθύνους της εταιρείας και να τους ζητήσει να εξηγήσουν με σαφή και πειστικά επιχειρήματα τους λόγους για τους οποίους δεν παραδίδουν περισσότερα εμβόλια στην Ε.Ε.