7ος χρόνος, ημέρα 2093η
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021

Κομισιόν: Επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech για τον Μάρτιο

Κομισιόν: Επιπλέον 4 εκατ. δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech για τον Μάρτιο

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία με τις εταιρείες Pfizer/BioNTech για την προμήθεια επιπλέον τεσσάρων εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου για τον μήνα Μάρτιο, που θα διατεθούν στα κράτη-μέλη.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν οι συγκεκριμένες δόσεις θα παρασχεθούν επιπλέον των προγραμματισμένων παραδόσεων, γεγονός που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη στις προσπάθειές τους να διατηρήσουν τον έλεγχο της διάδοσης των νέων μεταλλάξεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανησυχεί για την ανάπτυξη μιας σειράς εστιών covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ, παρά την τρέχουσα μείωση του αριθμού των θανάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδπ, λόγω του εμβολιασμού των ηλικιωμένων και των πιο ευάλωτων ατόμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, το εμβόλιο της Pfizer έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό έναντι όλων των γνωστών επί του παρόντος μεταλλάξεων του ιού

Pfizer και  BioNTech ανακοίνωσαν προ τριών εβδομάδων ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια άλλων 200 εκατ. δόσεων εμβολίου κατά του κορονοιού στα 27 κράτη-μέλη.

Παράλληλα, η ΕΕ έχει την επιλογή να ζητήσει άλλες 100 εκατ. δόσεις στη συνέχεια.

Οι συνολικές δόσεις που θα παραδοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ μέχρι το τέλος του 2021 φτάνουν πλέον τις 500 εκατ., με την επιλογή να αυξηθούν στις 600 εκατ.

BioNTech: Δυνατότητα παραγωγής 3 δισ. δόσεων το 2022

Στο μεταξύ, ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της BioNTech, δήλωσε ότι η εταιρεία του μπορεί να έχει τη δυνατότητα να παραγάγει 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξε με την Pfizer Inc το 2022.

Όπως είπε, η BioNTech θα μπορούσε κατ' αρχάς να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα αλλά, αυτό εξαρτάται από τη ζήτηση και παράγοντες, όπως η ανάγκη για επιπρόσθετη ώθηση των εμβολιασμών.

Η Pfizer ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι στοχεύει να παρασκευάσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός το 2021.

Ο Σαχίν αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο να χρειαστεί μια τρίτη δόση εμβολίου, που θα στοχεύει συγκεκριμένα σε μεταλλάξεις «Έτσι νομίζω. Και μόνο, για να διατηρηθεί μια ευρεία προστασία από το εμβόλιο στον πληθυσμό». Επιπλέον, ανέφερε ότι κανείς θα μπορεί να μεταδώσει κάποια στιγμή πάλι τον ιό, αν υπάρχει μόνο εν μέρει προστασία από το εμβόλιο λόγω μεταλλάξεων. «Περίπου κάθε δύο χρόνια θα μπορούσε τότε να γίνεται ένας ενισχυτικός εμβολιασμός, προσαρμοσμένος στις παραλλαγές, που θα κυκλοφορούν εκείνο το διάστημα. Όπως γίνεται με τη γρίπη.»